Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Novela zákona o pozemkových úpravách je v druhom čítaní

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Návrh zákona tiež zavádza povinnosť vzdelanostného predpokladu pre vedúcich projektov pozemkových úprav, tzv. osobitný kvalifikačný predpoklad.

Bratislava 4. mája (TASR) - Plénum Národnej rady (NR) SR v stredu posunulo do druhého čítania vládnu novelu zákona o pozemkových úpravách. Návrhom zákona sa majú rozšíriť dôvody vykonania pozemkových úprav, reaguje aj na zmenu klimatických podmienok a je zameraný na potrebu zabezpečenia zadržiavania vody v krajine.

Návrh zákona tiež zavádza povinnosť vzdelanostného predpokladu pre vedúcich projektov pozemkových úprav, tzv. osobitný kvalifikačný predpoklad, ktorý bude možné získať vykonaním skúšky pred skúšobnou komisiou zriadenou ministerstvom.

"Ustanovením sa explicitne vyjadruje skutočnosť, ktorá je nevyhnutným dôsledkom pozemkových úprav, teda že nadobudnutím právoplatnosti rozhodnutia o schválení projektu pozemkových úprav, respektíve iným dňom uvedeným v tomto rozhodnutí zanikajú pôvodné pozemky a že zároveň vznikajú nové pozemky a s nimi súvisiace vecné práva," uviedlo ministerstvo pôdohospodárstva v aktuálnom návrhu uznesenia.

Novela sa podľa agrorezortu zároveň upravuje tak, aby sa osobitne neriešil zánik nájomných vzťahov po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia o schválení projektu pozemkových úprav, respektíve iným dňom uvedeným v tomto rozhodnutí, ale aby sa priamo aplikovala všeobecná právna úprava zániku nájomnej zmluvy v zmysle Občianskeho zákonníka.