Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Novelou zákona o dani z príjmov by sa mal viac podporiť Priemysel 4.0

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Realizácia investícií do moderných technológii je podľa ministerstva nutnou podmienkou udržania konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky v medzinárodnom meradle.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Na Slovensku by sa mali viac podporovať investície súvisiace s konceptom Priemyslu 4.0. Ministerstvo financií (MF) SR by malo pripraviť novelu zákona o dani z príjmov, ktorou by sa do praxe mali zaviesť opatrenia na podporu takýchto investícií. Vyplýva to z predloženej informácie zverejnenej na právnom a informačnom portáli Slov-lex.

Pripraviť tieto zmeny by malo ministerstvo aj na základe úlohy vyplývajúcej z uznesenia vlády z apríla tohto roka. Zákon o dani z príjmov totiž v súčasnosti neobsahuje ustanovenia zamerané na podporu Priemyslu 4.0. Legislatíva obsahuje len prenášanie hodnoty nových investícií do daňových výdavkov formou daňových odpisov bez zohľadnenia kvality investícií a ich nárastu. "V súlade s úlohou vlády SR bude nutné definovať Priemysel 4.0 a navrhnúť daňové opatrenia na podporu investícií do Priemyslu 4.0," konštatuje MF SR.

Realizácia investícií do moderných technológii je podľa ministerstva nutnou podmienkou udržania konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky v medzinárodnom meradle. "Investície špeciálne súvisiace s konceptom Priemyslu 4.0 sú tiež nutným predpokladom zvyšovania podielu produkcie s vysokou pridanou hodnotou," doplnilo ministerstvo. K základným vlastnostiam konceptu Priemyslu 4.0 patria napríklad výrobné procesy umožňujúce analýzu veľkých dát, využívajúce autonómne roboty, dátové úložiská a cloudové systémy či aditívnu výrobu. "Okrem toho ide aj o podporu takých investícií, ktoré zohľadnia zvyšujúce sa environmentálne požiadavky na výrobu," tvrdí rezort financií.

Pripomienkové konanie predbežnej informácie je možné do 14. februára budúceho roka. Samotné pripomienkovanie novely by malo začať v júli budúceho roka.