Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Novodubnická spoločnosť EVPÚ dodá zameriavače pre obrnené vozidlá CV90

Na snímke pásové obrnené vozidlo CV-90. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zmluva predstavuje posledný z viacerých krokov v rámci prebiehajúcej spolupráce medzi spoločnosťami BAE Systems a EVPÚ, ktorá trvá už niekoľko rokov.

Bratislava/Nová Dubnica 28. februára (TASR) - Novodubnická spoločnosť EVPÚ a švédska spoločnosť BAE Systems Hägglunds podpísali kontrakt na dodávku veliteľského zameriavača pre pásové obrnené vozidlo CV90 MkIV pre Ozbrojené sily SR. Informoval o tom riaditeľ komunikácie BAE Systems Hägglunds Ola Thorén.

Zmluva predstavuje posledný z viacerých krokov v rámci prebiehajúcej spolupráce medzi spoločnosťami BAE Systems a EVPÚ, ktorá trvá už niekoľko rokov. EVPÚ sa špecializuje na výrobu a dodávky moderných optoelektronických systémov a vyvinula multisenzorový panoramatický veliteľský zameriavač CMS-1, ktorý bude inštalovaný na vežiach vozidla CV90 pre Ozbrojené sily SR. Veliteľský zameriavač výrazne zvyšuje efektivitu využívania vozidla a bezpečnosť posádky.

Podľa generálneho riaditeľa EVPÚ Michala Pavlíka projekt zvyšuje obranné schopnosti Slovenska a podporuje domácu výrobu a zamestnanosť, najmä v oblasti vysoko-technologických systémov.

"Toto partnerstvo vnímame ako ocenenie nášho dlhoročného úsilia v oblasti výskumu, vývoja a výroby elektronických systémov. Sme radi, že naše odborné znalosti môžeme uplatniť v tomto projekte, pretože podporuje zamestnanosť v obrannom a bezpečnostnom výrobnom odvetví a má potenciál pozdvihnúť slovenský priemysel," skonštatoval Pavlík.

"Naša spolupráca s EVPÚ je kľúčová pre úspech projektu CV90 MkIV. Ich inovatívne riešenia v oblasti optoelektroniky výrazne prispievajú k technologickému pokroku a efektivite našich obrnených vozidiel. Spoločne pracujeme na tom, aby sme slovenským ozbrojeným silám poskytli vozidlo, ktoré spĺňa najvyššie štandardy bezpečnosti a výkonu," doplnil generálny riaditeľ spoločnosti BAE Systems Hägglunds Tommy Gustafsson-Rask.

Bojové vozidlo pechoty CV90 je k dispozícii v 17 variantoch a je navrhnuté tak, aby poskytovalo optimálnu mobilitu s najvyššou úrovňou ochrany v akomkoľvek teréne alebo taktickom prostredí. V súčasnosti je v prevádzke v Dánsku, Estónsku, vo Fínsku, v Nórsku, vo Švédsku, Švajčiarsku, v Holandsku a na Ukrajine takmer 1300 kusov CV90.