Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Novú Hodvábnu cestu môže SR využiť na realizáciu vlastných záujmov

Na snímke Dana Meager. Foto: TASR

Hrozbou pre slovenský koridor je však nevyspytateľná situácia na Ukrajine, kade vlaky z Číny na Slovensko musia prechádzať.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Nová Hodvábna cesta je pre Slovensko geopoliticky významný projekt. Zo Slovenska je vďaka nej možné obhospodáriť v polomere 2000 km až šesťsto miliónov zákazníkov a bez ohľadu na čínske ciele ju dokážeme použiť na rozvoj obchodu v našom regióne a presadzovanie našich vlastných záujmov. Počas debaty organizovanej Inštitútom ázijských štúdií to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva financií SR a splnomocnenkyňa vlády pre Novú Hodvábnu cestu Dana Meager.

"Slovenská trasa (Hodvábnej cesty) ma potenciál najmä vďaka tomu, že kapacitu prepravovaného tovaru nedokáže celú pokryť preprava cez Poľsko, a tak časť tovaru bude musieť ísť alternatívnou trasou,"
myslí si Kristína Kironská z inštitútu. Hrozbou pre slovenský koridor je však nevyspytateľná situácia na Ukrajine, kade vlaky z Číny na Slovensko musia prechádzať.

Podľa profesora sinológie Univerzity Komenského Martina Slobodníka v súvislosti s Novou Hodvábnou cestou nie je možné rozprávať sa len o ekonomických otázkach, diskusia by sa mala viesť aj o politických implikáciách spolupráce s Čínou. "Slovensko je totiž súčasťou EÚ a hlási sa k politickým hodnotám, ktoré nie sú vždy v súlade s čínskym politickým myslením," pripomenul.

Analytik inštitútu Matej Šimalčík v tejto súvislosti upozornil na "plochosť" verejnej debaty o Číne. "Slovenské médiá dávajú príliš veľký dôraz na spravodajstvo o vývoji čínskej ekonomiky, no politické otázky, ako napríklad naše vzájomné vzťahy s Čínou a čínsky vplyv v strednej Európe, zostávajú takmer nepovšimnuté," povedal.

Meager sa vyjadrila aj k zoskupeniu 16+1, združujúcemu Čínu a 16 krajín strednej a východnej Európy, ktorého posledné stretnutie sa odohralo minulý týždeň v Budapešti. "Medzi našimi krajinami existuje neuveriteľná rivalita a namiesto toho, aby sme sa spájali hľadáme spôsoby, ako jeden druhého vyšachovať z hry," konštatovala v tejto súvislosti.