Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Novú linku metra Elizabeth Line v Londýne otvorili pre verejnosť

Metro v Londýne. Foto: TASR/AP

Spočiatku bude cez stredný úsek trate prechádzať 12 vlakov za hodinu v každom smere.

Londýn 24. mája (TASR) - Nová linka londýnskeho metra Elizabeth Line sa v utorok po dlhom čakaní otvorila pre verejnosť. Linku pomenovali po súčasnej britskej kráľovnej Alžbete II., ktorá sa 17. mája zúčastnila na jej slávnostnom otvorení spolu so svojím synom princom Edwardom a britským premiérom Borisom Johnsonom, píše agentúra Reuters.

Novú linku metra Elizabeth Line, ktorej výstavba stála takmer 20 miliárd libier (24 miliárd eur), mali pôvodne otvoriť v decembri 2018, avšak jej spustenie sa ešte pred začiatkom koronavírusovej pandémie posúvalo pre pretrvávajúce problémy s bezpečnosťou a signalizáciou.

Elizabeth Line má tri úseky – západný medzi Readingom a Paddingtonom s odbočkou na letisko Heathrow, stredný medzi Paddingtonom a Abbey Wood a východný medzi Liverpool Street a Shenfieldom.

Spočiatku bude cez stredný úsek trate prechádzať 12 vlakov za hodinu v každom smere. Podľa vyhlásenia spoločnosti Transport for London (TfL), ktorá v britskej metropole zabezpečuje hromadnú dopravu, sa v priebehu tohto roka stredná časť Alžbetinej linky prepojí s jej západným a východným úsekom, čím sa počet vlakov zdvojnásobí.