Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nový návrh dohody COP26 už nevyzýva na zatvorenie uhoľných elektrární

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Je čoraz pravdepodobnejšie, že rokovania budú pokračovať aj po 12. novembri, keďže medzi delegátmi stále pretrvávajú viaceré názorové nezhody, analyzuje AP.

Glasgow 12. novembra (TASR) - Najnovšia verzia návrhu klimatickej dohody COP26 už nevyzýva na ukončenie prevádzky všetkých uhoľných elektrární a poskytovania dotácií na fosílne palivá. Nahradila ju miernejšia výzva na zrušenie "neefektívnych" dotácií a postupné vyradenie z prevádzky tých uhoľných elektrární, ktoré nemajú technológiu na zachytávanie a ukladanie oxidu uhličitého. V piatok o tom informovala agentúra AP.

Stredajšia verzia návrhu konečnej dohody, ktorá má byť výsledkom tohto dôležitého summitu OSN v škótskom Glasgowe, pritom ešte obsahovala ambicióznejšiu výzvu na "rýchlejšie postupné zatváranie uhoľných elektrární a zrušenie dotácií na fosílne palivá".

Navrhované znenie dohody sa v priebehu piatka, plánovaného posledného dňa COP26, ešte pravdepodobne zmení. Vyššie spomenuté zmeny však naznačujú, že na rokovaniach uspeli námietky niektorých ropu vyvážajúcich krajín, komentuje AP.

Je čoraz pravdepodobnejšie, že rokovania budú pokračovať aj po 12. novembri, keďže medzi delegátmi stále pretrvávajú viaceré názorové nezhody, analyzuje AP.

Medzi stále nevyriešene otázky patrí aj financovanie klimatických opatrení chudobných krajín. Bohaté štáty totiž nedokázali splniť svoj predchádzajúci záväzok, že týmto štátom budú posielať od vlaňajška 100 miliárd dolárov ročne, čo vyvolalo značné pobúrenie predstaviteľov rozvojového sveta, píše AP.

Klimatický summit OSN (COP26) v Glasgowe sa koná od 31. októbra. Táto konferencia je považovaná za kľúčovú, lebo má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií a obmedzenie tempa globálneho otepľovania. Krajiny by sa tak mohli zaviazať k dôraznejším cieľom, ktoré sú podľa vedcov nevyhnutné na odvrátenie rýchleho nárastu otepľovania, ktoré by malo katastrofálne následky.