Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nový obchvat odbremení mesto Prešov o 12.000 áut

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Na stavbe vyše štvorkilometrového obchvatu prebiehajú práce na nosných konštrukciách mostov a dokončujú sa vrstvy vozoviek.

Prešov 13. februára (TASR) - O 12.000 áut denne odbremení mesto Prešov v prvom roku úsek R4 Prešov – severný obchvat, prvá etapa. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) ho plánuje odovzdať motoristom v lete tohto roka. Informuje o tom na svojej webstránke.

Na stavbe vyše štvorkilometrového obchvatu prebiehajú práce na nosných konštrukciách mostov a dokončujú sa vrstvy vozoviek. Takisto pokračujú práce na technológii Tunela Bikoš a okrem toho už priebežne prebiehajú aj preberacie a kolaudačné konania jednotlivých stavebných objektov.

"Motoristom idúcim zo severu na západ alebo opačne ušetrí zhruba desať minút jazdy v závislosti od dopravnej situácie v meste Prešov. Ešte v prvom roku prevádzky odhadujeme priemernú dennú intenzitu dopravy na tomto úseku zhruba na 12.000 vozidiel. Druhá metropola východného Slovenska tak bude odbremenená o ďalšie tisícky áut. Dlhodobé prognózy sú ešte priaznivejšie v prospech Prešovčanov, v desaťročnom horizonte očakávame intenzitu zhruba 21.000 áut denne," uvádza NDS.

Nárast počtu áut z roku otvorenia na prvé desaťročie analýzy podľa NDS ukázali preto, lebo v tom čase sa už počíta aj s prevádzkou druhej etapy obchvatu, ktorá zvýši dopravnú intenzitu aj na prvej etape úseku.

"Pri úseku R4 Prešov – severný obchvat, druhá etapa aktuálne prebieha verejné obstarávanie. Úsek bude mať dĺžku 10,2 kilometra," dopĺňa NDS.

Tretie najväčšie mesto na Slovensku už vyše roka motoristi obchádzajú z juhozápadu. "Prešovská D1 v značnej miere odľahčila mesto od tranzitnej dopravy, v priemere úsekom D1 Prešov, západ – Prešov, juh prejde približne 12.000 áut denne. Maximum sme namerali koncom augusta, keď intenzita dopravy stúpla až na 20.000 vozidiel za 24 hodín. Dopravu aj na tomto úseku čoskoro zintenzívni otvorenie prvej etapy severného obchvatu," dodáva NDS.