Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Nový portál Sociálny atlas Slovenska prinesie dáta o sociálnom vývoji

Hlboké nad Váhom je najmladšou obcou v okrese Bytča. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Zároveň má posliniť rolu dát vo verejnej diskusii o sociálnom systéme v krajine.

Bratislava 9. mája (TASR) - Ucelený obraz o stave a trendoch sociálno-ekonomického vývoja na Slovensku má poskytnúť nový dátový online portál Sociálny atlas Slovenska, ktorý spustili v stredu (8. 5.). Zároveň má posliniť rolu dát vo verejnej diskusii o sociálnom systéme v krajine. TASR o jeho spustení informovali Občianske združenie (OZ) Pracujúca chudoba, Inštitút pre výskum sociálnoekonomických rizík a analýz (IVRA) a slovenské zastúpenie nemeckej nadácie Friedrich Ebert Stiftung (FES), ktoré stoja za jeho tvorbou a prevádzkou.

"Sociálny atlas prezentuje základné parametre, na ktorých vývoj aj samotné výsledky by mal každý, odborník aj laik, prihliadať pri posudzovaní, v akom stave je sociálny štát na Slovensku aj jeho konvergencia k vyspelým krajinám EÚ," povedal riaditeľ IVRA Martin Halás.

Portál má priniesť kompletné informácie o príjmovej úrovni a sociálnej situácii slovenskej populácie či o oblasti dôchodkov aj inštitútov. Ľudia si budú môcť vyhľadať tiež údaje o parametroch sociálneho štátu a trendoch vývoja trhu práce a základných parametroch ekonomického vývoja na Slovensku.

Spustenie portálu bolo spojené aj s online diskusiou o hlavných stredno- a dlhodobých výzvach sociálneho systému na Slovenka. Na diskusii sa zúčastnili poslanec Národnej rady (NR) SR za Smer-SD a podpredseda výboru pre sociálne veci Michal Stuška, poslankyňa NR SR za Progresívne Slovensko (PS) a členka sociálneho výboru Simona Petrík a sociológ z Katedry sociológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Daniel Gerbery.