Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nový prestupný terminál vo Svätom Jure pomôže cestujúcim

Na snímke moderný prestupný dopravný terminál pred železničným nástupišťom vo Svätom Jure 30. júla 2019. Výstavba terminálu bola financovaná z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Foto: TASR - Martin Baumann

Súčasťou terminálu je záchytné parkovisko, autobusové zastávky a prístrešok pre bicykle. Areál je osvetlený a je pod dohľadom bezpečnostných kamier.

Bratislava 30. júla (TASR) – Moderný prestupný dopravný terminál vo Svätom Jure pomôže obyvateľom, ktorí pricestujú autom, autobusom alebo na bicykli. Približne za 15 minút sa dopravia železnicou do Bratislavy. Výstavba terminálu bola financovaná z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Povedala v utorok ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) po jeho oficiálnom sprístupnení terminálu verejnosti za účasti predstaviteľov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), Železníc SR (ŽSR) a mestskej samosprávy.

Súčasťou terminálu je záchytné parkovisko, autobusové zastávky a prístrešok pre bicykle. Areál je osvetlený a je pod dohľadom bezpečnostných kamier.

„Cieľom je, aby sme z IROP urobili projekty, ktoré slúžia ľuďom. Z príslušnej výzvy s objemom 33 miliónov eur sme minuli 31 miliónov eur v 21 projektoch," povedala ministerka. Ako informoval rezort pôdohospodárstva, celkové náklady na realizáciu uvedeného projektu boli 612.889 eur, z toho 582.244 eur je zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Hlavným cieľom bolo skvalitnenie infraštruktúry verejnej osobnej dopravy integráciou dopravných systémov.



„Takéto dopravné terminály na území BSK sú v rôznej fáze rozpracovanosti na niekoľkých miestach. Samosprávny kraj vnímam ako pomocnú ruku pre samosprávy pri výstavbe podobných diel,“ povedal predseda krajskej samosprávy Juraj Droba s tým, že ďalšie pribudnú v okresnom meste Malacky a v obci Šenkvice. Ocenil napojenie terminálu na cyklotrasu Jurava a spoluprácu s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Ministerstvom dopravy SR. Primátor mesta Šimon Gabura doplnil, že terminál stojí na v minulosti zanedbanom mieste.

Podľa slov generálneho riaditeľa Železníc SR Juraja Tkáča je to prvý spoločný projekt s mestom, v ktorom prenajímajú pozemky pre projekt v rozlohe asi 5000 metrov štvorcových (m2) za 0,22 eur/m2 do roku 2025 s opciou na ďalších 6 rokov. Generálny riaditeľ vyslovil apel, aby aj ďalšie samosprávy využívali takéto možnosti, s tým, že ŽSR budú súčinné.

Riadiacim orgánom IROP je MPRV SR a sprostredkovateľským orgánom je BSK.