Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Nový Ruskov ponúka ľuďom obecný internet

Obecný internet aktuálne pokrýva obce Nový Ruskov, Plechotice, Hriadky, Tušice, Tušická Nová Ves, Egreš, trebišovskú mestskú časť Milhostov a časť Sečoviec.

Nový Ruskov 12. mája (TASR) - Ojedinelé riešenie, ako zabezpečiť lacný internet obyvateľom, našli v obci Nový Ruskov v okrese Trebišov. Internetovú sieť tu spravuje samotná obec, ktorá pripojenie naň ponúka ľuďom aj v okolitých dedinách.

"Nedá sa povedať, že by sme mali z toho zisk, z poplatkov vykrývame, čo je treba na fungovanie služby. Ide hlavne o to, aby boli ľudia pripojení na internet podľa možnosti čo najlacnejšie a boli spokojní," uviedol pre TASR starosta obce Ján Borovský. Obec pritom už niekoľkokrát zvyšovala výkon a kapacitu zariadenia.

Obecný internet aktuálne pokrýva obce Nový Ruskov, Plechotice, Hriadky, Tušice, Tušická Nová Ves, Egreš, trebišovskú mestskú časť Milhostov a časť Sečoviec. V Novom Ruskove je káblová sieť, v okolitých obciach funguje služba pomocou rozmiestnených wifi vysielačov. Mesačný poplatok na základe zmluvy je 6,64 eura bez viazanosti. Pripojenie k internetu je časovo a dátovo neobmedzené, cez službu Lan Basic je s rýchlosťou do 2 Mb/s. Zmluvu o prístupe na internet a technickom zabezpečení má obec Nový Ruskov s firmou Slovanet.

Počiatky projektu siahajú do roku 2001, keď sa pár susedov v Novom Ruskove dohodlo na spoločnom prepojení počítačov a platení jedného telefónneho poplatku za surfovanie po sieti. Následne obec po žiadosti získala grant od nadácie Ekopolis, z ktorého ako štartovací balík získala počítač s príslušenstvom. Vysoký mesačný poplatok za mikrovlnné pripojenie, sa rozdelil medzi 20 používateľov prepojených koaxiálnymi káblami. Na jedného to vychádzalo zhruba 200 korún (6,64 eura) a táto cena ostala v eurách dodnes. Používateľov je v súčasnosti vyše 400.

Internetová sieť najprv fungovala ako neformálne združenie občanov s názvom Internet pre každého. "Mali sme kontrolu z Telekomunikačného úradu a pretože združenie nemalo právnu subjektivitu a navonok ho zastupovala obec, de facto nás "dotlačili" do toho, že teraz je to čisto obecná sieť," uviedol pre TASR Jaroslav Štefanko, ktorý stál pri zrode myšlienky a popri svojom vlastnom zamestnaní pôsobí ako správca siete. Obec má v okolitých dedinách externých spolupracovníkov, najmä študentov, ktorí pomáhajú pri zriadení služby, alebo riešia prípadné problémy. Vyzbierané poplatky podľa Štefanka stačia na pripojenie a réžiu. "Predsa len časom treba niečo vymeniť, zmodernizovať. Sem-tam sa vyskytne nejaká porucha, keď príde napríklad búrka, alebo iná mimoriadnosť, občas treba kúpiť nové zariadenie. Máme vytvorenú rezervu, príjmy a výdavky spojené s prevádzkou siete obec spravuje na osobitnom účte," vysvetlil.

Nový Ruskov podľa starostu počíta s prevádzkou siete aj v budúcnosti, hoci o prevzatie služby prejavili záujem aj špeciálne firmy. "Zatiaľ nikto nehovorí o tom, že by sa to malo rušiť. Momentálne je to pre bežných ľudí dostačujúce a hlavne dostupné," hovorí.