Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Nový vlastník závodu Volvo v Rusku obnovuje výrobu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V tomto roku chce vyrobiť 50 nákladných vozidiel a v budúcnosti chce vedenie závodu rozšíriť sortiment vyrábaných vozidiel, uviedla spoločnosť.

Moskva 14. decembra (TASR) - Nový vlastník bývalého ruského závodu švédskeho výrobcu nákladných vozidiel Volvo AB po takmer dvojročnej prestávke obnovil výrobu. V roku 2024 plánuje vyrobiť 2000 nákladných vozidiel. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Automobilka Volvo vo februári 2022 pozastavila celý predaj, servis a výrobu v Rusku. V roku 2021 sa Rusko podieľalo približne 3 % na čistých tržbách skupiny vo výške približne 372 miliárd švédskych korún (32,99 miliardy eur).

Ruský závod automobilky Volvo mal ročnú kapacitu 15.000 vozidiel. Volvo bolo jedným z mnohých západných výrobcov automobilov, ktorí prerušili výrobu a nakoniec opustili ruský trh po invázii ruskej armády na Ukrajinu vo februári 2022.

Po odchode západných firiem získavajú čoraz väčší podiel na ruskom trhu čínske automobilky, aj keď sa zdá, že predaj čínskych áut už v súčasnosti dosahuje vrchol na úrovni približne 50 % z celkového predaja.

Závod Volvo bol v septembri odovzdaný Industrial Investments Group a následne premenovaný na Automobile Motor Company (AMO). Podrobnosti o predaji neboli zverejnené.

Spoločnosť Industrial Investments uviedla, že vyrába veľkokapacitné nákladné vozidlo pod značkou Next, ale nezverejnila žiadne ďalšie podrobnosti.

V tomto roku chce vyrobiť 50 nákladných vozidiel a v budúcnosti chce vedenie závodu rozšíriť sortiment vyrábaných vozidiel, uviedla spoločnosť.

Generálny riaditeľ Industrial Investments Group Andrej Alexandrov uviedol, že spoločnosť vedie ďalšie kolo rozhovorov s bližšie nešpecifikovaným zahraničným partnerom.

(1 EUR = 11,277 SEK)