Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nový zákon o štátnych hmotných rezervách upravuje aj ich financovanie

Budova Správy štátnych hmotných rezerv, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Štátne hmotné rezervy sa rozdeľujú do troch kategórií, a to hmotné rezervy, mobilizačné rezervy a pohotovostné zásoby.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Aktuálne platný zákon o štátnych hmotných rezervách z roku 2012 už nevyhovuje súčasným podmienkam a potrebám na riešenie krízových stavov. Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR preto pripravila nový zákon, ktorý by mal zjednodušiť procesy a okrem iného upravuje aj financovanie štátnych hmotných rezerv. Vyplýva to z návrhu, ktorý SŠHR predložila do medzirezortného pripomienkového konania.

"Návrh zákona o štátnych hmotných rezervách sa predkladá predovšetkým z dôvodu neaktuálnosti doterajšej právnej úpravy štátnych hmotných rezerv, ktorá nevyhovuje súčasným podmienkam a potrebám pre riešenie krízových stavov," uviedla SŠHR v dôvodovej správe k materiálu.

Do zákona sa tak napríklad dostáva povinnosť pre ochraňovateľov, aby požiadavku o finančný limit na bežné výdavky spojené s ochraňovaním mobilizačných rezerv a pohotovostných zásob na nasledujúci kalendárny rok predložili správe rezerv každoročne do 28. februára. Správa rezerv tiež bude môcť započítať vzájomné pohľadávky pri plnení predmetu činnosti v oblasti obmien a zámen. Na toto započítanie už nebude potrebný predchádzajúci súhlas Ministerstva financií SR.

Nový zákon tiež špecifikuje finančné zabezpečenie štátnych hmotných rezerv, a to formou finančnej zábezpeky, bankovou zárukou alebo záložným právom na majetok podnikateľa. Zavádza sa tiež povinnosť prehodnocovania účelnosti, opodstatnenosti, kompatibility a životnosti jednotlivých položiek mobilizačných rezerv.

Štátne hmotné rezervy sa rozdeľujú do troch kategórií, a to hmotné rezervy, mobilizačné rezervy a pohotovostné zásoby. Hmotné rezervy slúžia najmä na zabezpečenie energetickej a potravinovej bezpečnosti Slovenskej republiky, mobilizačné rezervy sú určené na plnenie opatrení hospodárskej mobilizácie a pohotovostné zásoby sú určené na okamžitú pomoc pri záchrane životov, zdravia a majetku obyvateľstva postihnutého rôznymi druhmi krízových javov.