Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Novým argentínskym ministrom hospodárstva má byť bývalý bankár Caputo

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Pozorovatelia považujú Caputovu nomináciu za signál, že Milei po nástupe do funkcie nepodnikne žiadne príliš radikálne kroky.

Buenos Aires 29. novembra (TASR) - Budúci argentínsky prezident Javier Milei vymenoval za ministra hospodárstva skúseného odborníka Luisa Caputa. Bývalý minister financií a guvernér centrálnej banky prevezme dôležitý rezort po tom, ako sa nová hlava štátu 10. decembra ujme funkcie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Caputo má veľmi dobré kontakty v oblasti medzinárodných financií a argentínskej politiky. Ako minister financií a šéf centrálnej banky vrátil krajinu na medzinárodný finančný trh po štátnom bankrote v roku 2014 a viedol rokovania o dlhu s niekoľkými americkými hedžovými fondmi.

Pozorovatelia považujú Caputovu nomináciu za signál, že Milei po nástupe do funkcie nepodnikne žiadne príliš radikálne kroky. Počas volebnej kampane budúci prezident vyhlásil, že zavedie americký dolár ako zákonné platidlo, zruší centrálnu banku a mnohé ministerstvá a radikálne zníži sociálne výdavky.

Druhá najväčšia juhoamerická ekonomika sa nachádza v hlbokej kríze. Miera inflácie presahuje 140 % a približne 40 % ľudí v kedysi bohatej krajine žije pod hranicou chudoby. Argentína trpí nafúknutým štátnym aparátom, nízkou produktivitou v priemysle a rozsiahlou tieňovou ekonomikou, ktorá pripravuje štát o daňové príjmy.