Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Novým predsedom Správy štátnych hmotných rezerv SR je Ján Rudolf

Na snímke prvý sprava Ján Rudolf. Foto: TASR - Michal Svítok

Nový predseda SŠHR doteraz pôsobil ako poradca ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a ako expert liberálov na eurofondy.

Bratislava 14. mája (TASR) – Kabinet premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) vo štvrtok zrušil poverenie na dočasné riadenie Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Lucii Gocníkovej a vymenoval do funkcie predsedu SŠHR Jána Rudolfa.

Nový predseda SŠHR doteraz pôsobil ako poradca ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a ako expert liberálov na eurofondy. Od roku 2008 do roku 2019 bol odborným asistentom na Ekonomickej univerzite v Bratislave a Vysokej škole ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave. V štátnej správe Rudolf pracoval už v rokoch 2006 a 2007 ako generálny riaditeľ sekcie stratégie rozvoja regiónov Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR.



Bývalého predsedu hmotných rezerv Kajetána Kičuru vláda odvolala koncom marca pre pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Kičuru od konca apríla pre obvinenia z iných trestných činov väzobne vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

"Máme jasnú predstavu, ako chceme tento úrad manažovať," povedal Rudolf na brífingu po rokovaní vlády. Jedným z prvých krokov bude podľa neho dôsledný audit celej inštitúcie. "Dokážeme občanom Slovenska, že Správa štátnych hmotných rezerv SR bude transparentná inštitúcia pripravená na krízové situácie, keby také niekedy v budúcnosti nastali," dodal nový predseda SŠHR.

Sulík predstavil aj pravdepodobnú novú podpredsedníčku úradu. Má sa ňou stať bývalá pracovníčka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Zuzana Šubová, ktorá je známa zverejnením kauzy rezortu v súvislosti s čerpaním eurofondov.

"Našou úlohou bude očistiť tento úrad a priviesť ho do stavu hospodárnosti a transparentnosti," zdôraznila Šubová. Okrem preverovania zmlúv sa podľa nej nové vedenie zameria aj na zamestnancov SŠHR. "Personálny audit bude veľmi dôležitý, pretože to nie je len o pánovi Kičurovi, ale je to celá sieť ľudí okolo neho, ktorí s ním spolupracovali a dostali tento úrad do stavu, že dochádzalo k zneužívaniu verejnej moci," povedala Šubová.