Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Na podporu prvovýroby, rybolovu a akvakultúry vyplatili cez 8 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Vyplatených je takmer 500 z vyše 800 oprávnených subjektov. Schéma bola schválená pre hospodárske a finančné dôsledky vojny Ruska proti Ukrajine.

Bratislava 16. marca (TASR) - Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (NPPC), ktoré je vykonávateľom Schémy štátnej pomoci na podporu poľnohospodárskej prvovýroby, rybolovu a akvakultúry, vyplatilo k dnešnému dňu úspešným žiadateľom vyše osem miliónov eur. Vyplatených je takmer 500 z vyše 800 oprávnených subjektov. Schéma bola schválená pre hospodárske a finančné dôsledky vojny Ruska proti Ukrajine. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"Proces vyplácania pomoci prebieha plynule, apelujeme však na žiadateľov, aby sa riadili pokynmi uvedenými v sprievodnom liste a po obdržaní zmluvy jej podpísanú verziu s notársky overeným podpisom bezodkladne doručili NPPC. Upozorňujeme, že zmluvy, ktoré nebudú doručené NPPC do 27. marca 2023, nebudú môcť byť vyplatené, respektíve NPPC ich vyplatenie negarantuje," uviedol generálny riaditeľ NPPC Martin Polovka.

NPPC tiež dáva do pozornosti žiadateľom, ktorých sumy pomoci boli krátené oproti sume požadovanej v žiadosti o poskytnutie pomoci, že nároky žiadateľov v zmysle schémy štátnej pomoci boli striktne porovnané s údajmi v registri integrovaného administratívneho a kontrolného systému, ktorý vedie Pôdohospodárska platobná agentúra, respektíve s údajmi v štatistických výkazoch Ryb 1-01 a Pol 18-01. "V prípade nesúhlasu s krátením podpory odporúčame žiadateľom obrátiť sa na MPRV SR, tento postup však nemá z pohľadu vyplatenia priznanej sumy odkladný účinok," dodal Polovka.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku na svojej webovej stránke v novembri informovalo, že komisia schválila slovenskú schému na podporu poľnohospodárstva, rybolovu a akvakultúry v súvislosti s ruskou vojnou proti Ukrajine vo výške 50 miliónov eur. Jej účelom je podporiť potreby likvidity oprávnených príjemcov a pomôcť im prekonať hospodárske a finančné ťažkosti spojené s energetickými a inými vstupnými nákladmi v dôsledku súčasnej geopolitickej krízy.