Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

NR SR neprijala úpravu zvýšenia prídavku na dieťa a obedov zadarmo

Ilustračné foto. Foto: TASR - Marko Erd

Súčasná suma sociálnej dávky je podľa poslancov opozície nepostačujúca, preto je potrebné na pokrytie sociálnych potrieb obyvateľov túto sumu plošne zvýšiť minimálne na výšku 50 eur.

Bratislava 29. júna (TASR) – Plénum v utorok neschválilo návrhy zákonov, ktoré sa týkali zvýšenia sumy prídavku na dieťa a dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa. Oba zákony navrhli opoziční poslanci združení okolo Petra Pellegriniho.

Súčasná suma sociálnej dávky je podľa poslancov opozície nepostačujúca, preto je potrebné na pokrytie sociálnych potrieb obyvateľov túto sumu plošne zvýšiť minimálne na výšku 50 eur. "Cieľom návrhu zákona je poskytnúť rodičom nezaopatreného dieťaťa väčšiu podporu zo strany štátu a čiastočne pomôcť rodičom s finančnými výdavkami, ktoré im vznikajú v dôsledku zabezpečovania starostlivosti o nezaopatrené dieťa," uviedli poslanci v dôvodovej správe. Pôvodná suma prídavku na dieťa je 25,50 eura mesačne.

Ďalší návrh zákona sa týkal vytvorenia legislatívnych podmienok pre poskytovanie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa širšiemu okruhu detí. Návrh zákona mal zároveň odstrániť sociálne bariéry a rozdiely medzi deťmi pri poskytovaní stravy, zlepšiť stravovacie návyky detí, ako aj finančné odbremenenie zákonných zástupcov detí od úhrady za stravu.

Poslanci navrhli poskytovať dotáciu všetkým deťom navštevujúcim posledný ročník materskej školy a všetkým deťom plniacim si povinnú školskú dochádzku na základných školách. "Navrhuje sa poskytovanie dotácie v sume 1,30 eura na každé dieťa za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole alebo vyučovania v základnej škole a odobralo stravu," odôvodnili poslanci.

Zároveň sa malo uložiť zriaďovateľovi, ktorý nezabezpečil diétne jedlo dieťaťu, ktorého zdravotný stav si podľa posúdenia ošetrujúceho lekára vyžaduje diétne stravovanie, povinnosť vyplatiť dotáciu rodičovi alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti v hotovosti.

Poslanci zároveň navrhli ponechať súčasné preddavkové poskytovanie dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa v dvoch termínoch, čím chceli zjednodušiť administratívnu náročnosť pri poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa.