Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

NR SR odobrila návrh Fecka, ktorý rieši poľnohospodárske plochy

Na snímke poslanec NR SR Martin Fecko (OĽaNO). Foto: TASR – Martin Baumann

Takto bude možné tieto ostatné plochy rozlíšiť aj na účely platenia miestnych daní, čo má pomôcť najmä poľnohospodárom, ktorí ich pri svojej činnosti využívajú.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Národná rada (NR) SR vo štvrtok schválila novelu zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, ktorú predložil poslanec Martin Fecko (OĽANO). Právna norma rieši ostatné poľnohospodárske plochy s cieľom pomôcť najmä poľnohospodárom, ktorí ich pri svojej činnosti využívajú.

Cieľom novely zákona je opätovne rozšíriť právnu ochranu, a najmä nastoliť podmienky regulácie povinností majiteľov a užívateľov pôdy, ktorá síce primárne nezodpovedá charakteru poľnohospodárskej pôdy, ale slúži na zabezpečenie poľnohospodárskeho využívania pôdy. Ide o pôdu, ktorá v minulosti tvorila súčasť poľnohospodárskeho pôdneho fondu - ostatné poľnohospodárske plochy.

Predkladateľ poukázal na to, že rovnaká daň sa platila za ostatnú plochu, ktorá bola využívaná komerčne (napríklad parkovisko), ako aj za ostatnú plochu, ktorá bola využívaná v súvislosti s poľnohospodárstvom. Takto bude možné tieto ostatné plochy rozlíšiť aj na účely platenia miestnych daní, čo má pomôcť najmä poľnohospodárom, ktorí ich pri svojej činnosti využívajú.

Návrh zákona hovoril o zavedení nového druhu pozemku "ostatná poľnohospodárska plocha", čo bolo motivované tým, aby sa v zákone o miestnych daniach ustanovila nižšia sadzba dane za tieto novozavedené pozemky. Tento cieľ je však podľa predkladateľa možné dosiahnuť jednoduchším spôsobom. Vhodnejšie je tak podľa poslanca zaviesť vo vyhláške, ktorou sa vykonáva katastrálny zákon, nový kód spôsobu využívania pozemku.

Návrh zákona predpokladá skôr negatívny dosah na rozpočet verejnej správy, konkrétne na rozpočet obcí, ktoré stanovujú miestnu daň z nehnuteľností vrátane dane z pozemkov, keďže časť ostatných plôch, a to ostatných poľnohospodárskych plôch, má podliehať nižšej sadzbe ako zvyšné ostatné plochy.