Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

NR SR: Poslanci ukončili diskusiu o ochrane pôdy v zrýchlenom režime

Slovenská národná rada Foto: TASR/Michal Svítok

Hlasovanie o návrhu novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku by sa malo konať v piatok.

Bratislava 15. mája (TASR) – Po troch dňoch ukončili poslanci Národnej rady (NR) SR diskusiu o návrhu novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.

Právna norma, ktorá má podľa rezortu pôdohospodárstva zamedziť špekulatívnym nákupom s pôdou, je v pléne v skrátenom režime. To znamená, že od utorka (13. 5.) do dnešného dňa prešla prvým čítaním, výbormi, druhým čítaním a hlasovanie o nej by sa malo konať v piatok (16. 5.).

"Takmer tri dni sme sa venovali novému zákonu," skonštatoval v závere tretieho rokovacieho dňa 35. schôdze Národnej rady (NR) SR minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD). Novela by mala začať platiť od 1. júna tohto roku.

Podľa šéfa agrorezortu jej cieľom je, aby sa poľnohospodárska pôda dostala do rúk tých, ktorí chcú na nej reálne hospodáriť. Po novom by mali pôdu, ktorá má naďalej slúžiť svojmu účelu, prednostne nadobúdať osoby, ktoré podnikajú alebo pracujú v poľnohospodárskej výrobe najmenej tri roky. Prednostné právo na odkúpenie pôdy budú mať družstvá, agropodniky a samostatne hospodáriaci roľníci v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza.

Ak títo záujem o pôdu neprejavia, právo na jej odkúpenie budú mať osoby podnikajúce alebo pracujúce v poľnohospodárstve v susediacej obci, následne aj z inej oblasti. Pokiaľ o prevod poľnohospodárskeho pozemku za cenu požadovanú prevádzajúcim neprejaví záujem žiaden z takto určených subjektov, bude môcť pozemok nadobudnúť ktokoľvek.

Poslanci budú v rokovaní pokračovať v piatok 16. mája. Diskutovať by mali o ďalších neprerokovaných bodoch.