Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

NRSR: Dôchodcom bude celý 13. dôchodok vyplatený už v júli

Seniori prichádzajú na nákup do potravín. Foto: TASR/AP

Počíta s tým novela zákona o 13. dôchodku z dielne koaličných poslancov Jozefa Lukáča a Miloša Svrčeka (obaja Sme rodina), ktorú v stredu schválilo plénum Národnej rady (NR) SR.

Bratislava 4. mája (TASR) – Dôchodcom bude vyplatený 13. dôchodok v celej výške skôr, a to už v júli tohto roka. Cieľom je pomôcť s aktuálnymi zvýšenými finančnými nákladmi spôsobenými rastom cien. Počíta s tým novela zákona o 13. dôchodku z dielne koaličných poslancov Jozefa Lukáča a Miloša Svrčeka (obaja Sme rodina), ktorú v stredu schválilo plénum Národnej rady (NR) SR. Za návrh hlasovalo 96 zo 127 prítomných poslancov.

Poslanci v dôvodovej správe poukázali na to, že súčasne účinný valorizačný mechanizmus pre dôchodkové dávky zohľadňuje rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov za prvý polrok predchádzajúceho roka. V roku 2022 boli pritom prostredníctvom tohto mechanizmu zvýšené dôchodkové dávky o 1,3 %.

Podotkli však, že vývoj spotrebiteľských cien zaznamenal výrazný medziročný nárast najmä v druhom polroku 2021 (v priemere 4,6 %), v januári 2022 inflácia za domácnosti dôchodcov dosiahla medziročnú hodnotu 9,1 %. "Zvýšenie dôchodkových dávok v januári 2022 teda výrazne zaostáva za inflačným vývojom v druhom polroku 2021 a v januári 2022, čím klesá schopnosť dôchodcov zaplatiť svoje výdavky za tovary a služby," upozornili predkladatelia.

Pôvodne poslanci navrhovali vyplatiť v júli tohto roka dôchodcom sumu 13. dôchodku v zásade v jeho polovičnej výške. Ministerstvo práce však odporučilo vyplatiť 13. dôchodok v júli nie v polovičnej, ale v celej výške. Nárok na 13. dôchodok v novembri 2022 už následne nevznikne.

Výška 13. dôchodku zostane nezmenená. Maximálna suma je 300 eur pre dôchodcov s najnižšími príjmami a spodnú hranicu výplaty 13. dôchodku vyrátanú podľa vzorca v závislosti od príjmu zákon stanovuje na 50 eur. Novela zákona má byť účinná od 1. júna tohto roka.