Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Dokončenie križovatky D1/D4 sa podľa Doležala dá urýchliť

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal 31. augusta 2021 Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Pomôcť by mohlo personálne posilnenie v oblasti verejného obstarávania, čo najrýchlejšie rozhodovanie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a riešenie obchádzkových trás.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Rekonštrukciu diaľnice D1 potrebnú na križovanie s D4 je možné do istej miery urýchliť, rezort dopravy na niektorých riešeniach pracuje. Pomôcť by mohlo personálne posilnenie v oblasti verejného obstarávania, čo najrýchlejšie rozhodovanie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a riešenie obchádzkových trás. Na mimoriadnom parlamentnom hospodárskom výbore venovanom tejto téme to v pondelok uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

"Robíme všetko preto, aby sme akcelerovali súčasné verejné obstarávanie, ktoré je v procese, alokovali sme na to ľudí aj do Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) aj na ministerstve, aby dokázali odpovedať na prípadné otázky," priblížil Doležal. Požiadal zároveň ÚVO, aby rozhodovali v najkratšej možnej lehote bez toho, aby sa cítili pod tlakom. Chce tiež komunikovať s Policajným zborom a hľadať riešenie obchádzkových trás, aby to neboli trojpruhy, ale dvojpruhy. To by podľa neho mohlo významne skrátiť čas.

Šéf rezortu dopravy zároveň spresnil, že projekt je súťažený tak, že cena nie je jediným kritériom. "Ten, kto postaví stavbu rýchlejšie, možno aj za viac peňazí, bude možno vyhodnotený ako víťazný uchádzač," načrtol Doležal s tým, že pre urýchlenie mohli tiež skrátiť lehotu na predkladanie ponúk vo verejnom obstarávaní. Vzhľadom na to, že jediným kritériom nie je cena, však chceli ponechať dostatočnú lehotu na predkladanie ponúk.

Minister reagoval aj na niektoré návrhy možných riešení. Podotkol, že rekonštrukciu D1 nie je možné ani podľa ÚVO pridať koncesionárovi nultého bratislavského obchvatu. Poukázal tiež na to, že zákazku možno zadať priamo vtedy, ak hrozia významné hospodárske škody, ktoré sa nedali predvídať, napríklad pri povodniach. Priblížil, že aj túto možnosť konzultovali s ÚVO a inštitút nie je možné využiť.

Predseda predstavenstva NDS Juraj Tlapa podotkol, že by bol veľmi rád, ak by bolo prepojenie D1 a D4 hotové o tri a pol, alebo štyri roky. "Najrýchlejšie je to od dnešného dňa tri a pol roka a nechcem hovoriť to najhoršie. Čiže päť rokov je z môjho pohľadu realita," myslí si Tlapa.
Na archívnej snímke predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mimoriadny hospodársky výbor zvolal jeho predseda Peter Kremský (OĽANO). Poukázal na zásadný význam tohto úseku a potrebu jeho čo najskoršieho dokončenia. "Má zmysel otvárať takéto otázky, lebo vždy sa dajú nájsť zlepšenia. Ja sa nechcem zmieriť s tým, že tu budeme päť, alebo ja si myslím, že skôr sedem rokov stáť v zápchach a pozerať sa na dve diaľnice, ktoré sa križujú a nedá sa prejsť z jednej na druhú," zdôraznil Kremský s tým, že zatiaľ sa riešenie nenašlo.

Podľa Doležala si vypočuli na výbore rôzne riešenia, ktorými si už so svojím tímom prešiel. "Bolo to dobré na to, že sme informovali poslancov, ale na konci dňa to urýchleniu výstavby nepomohlo," zhodnotil Doležal.

NDS 3. septembra zaslala do európskeho vestníka oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania k zákazke na stavebné práce pre stavbu D1 Bratislava - Triblavina, rozšírenie. Rekonštrukcia diaľnice D1 je nevyhnutná na zabezpečenie križovania s diaľnicou D4. Hodnotu zákazky diaľničiari odhadujú na viac ako 127 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).