Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Milanová: Aktéri kultúrno-kreatívneho priemyslu by mali dostať dotácie

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová, archívne foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Dotácie MK bude podľa návrhu novely možné poskytnúť aj na činnosti súvisiace s obnovou kultúrnych pamiatok, ktoré nepredstavujú samotnú obnovu.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Dotazník, registrujúci pracovníkov a aktérov v kultúrno-kreatívnom priemysle, vyplnilo vyše 7040 subjektov. Na tlačovom brífingu to uviedla ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Zároveň avizovala, že v prípade plynulého legislatívneho procesu novelizovaného zákona o dotáciách v pôsobnosti MK, by mali aktéri dostať ďalšiu finančnú pomoc prostredníctvom možností tohto zákona a výzvy, ktorá by mohla byť spustená 16. novembra.

Dotazník, ktorý MK spustilo 9. októbra a ľudia pracujúci v kultúre a kreatívnom priemysle ho mohli vyplniť do 19. októbra, má byť podkladom pre rokovania MK s rezortom financií o pomoci nezriaďovanej kultúre.




Rezort kultúry poskytne dotácie aj na obnovu kultúrnych pamiatok

Ministerstvo kultúry (MK) SR by mohlo poskytnúť dotáciu zo štátneho rozpočtu aj na odstraňovanie následkov či znižovanie negatívnych vplyvov mimoriadnych situácií na oblasť kultúry, ako aj na podporu a rozvoj mediálnej výchovy vrátane boja proti dezinformáciám. Vyplýva to z návrhu nového zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MK SR, ktorý vo štvrtok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Parlament o legislatíve rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Dotácie MK bude podľa návrhu novely možné poskytnúť aj na činnosti súvisiace s obnovou kultúrnych pamiatok, ktoré nepredstavujú samotnú obnovu – napríklad na zdokumentovanie aktuálneho stavu kultúrnej pamiatky, odborné posúdenie potreby jej obnovy (reštaurovania) alebo prípravu projektovej dokumentácie na jej obnovu, takisto bude možné podporiť činnosti zamerané na budovanie alebo skvalitnenie evidencií kultúrnych pamiatok, výstavy či odborné podujatia v tejto oblasti.

Predkladatelia legislatívnu úpravu vysvetľujú potrebou reagovať na aplikačné problémy v súvislosti s poskytovaním dotácií. Upraviť by sa mali podmienky poskytnutia dotácie, znížiť administratívna záťaž pre žiadateľov o poskytnutie dotácie. Nová legislatíva má tiež reflektovať skúsenosti pri poskytovaní dotácií v súvislosti s krízou spôsobenou ochorením COVID-19.

Okruh osôb, ktoré môžu byť žiadateľmi o poskytnutie dotácie, má podľa návrhu určiť ministerstvo kultúry vo výzve na predkladanie žiadostí.

Zákon by mal byť účinný od 1. novembra 2020.