Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Heger: Ľudia sa budú musieť s nezaplatenými sumami vyrovnať

Na snímke minister financií SR Eduard Heger. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Opozičný poslanec Erik Tomáš vyhlásil, že minister chodí okolo horúcej kaše.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Odklad splátok má pomôcť občanom ale aj firmám prekonať krízu v dôsledku nového koronavírusu. Vďaka nim sa nebudú musieť vzdať financií, ktoré by išli na splátku. Po skončení tejto doby sa však ľudia budú musieť s nezaplatenými sumami vyrovnať. Uviedol to minister financií Eduard Heger.

"Hovoríme tu o odklade splátok. Doteraz sme mali stav taký, že sa dala odložiť iba istina. Teraz prišla kríza pandémie a zasiahla mnohých občanov a vidíme, že je problém s likviditou. V období pandémie sa klient môže rozhodnúť, či chce alebo nechce v tomto období platiť svoju splátku. To znamená, že aj istinu, aj úrok. Nebudú ľudia do banky posielať žiadnu sumu," priblížil Heger.

Po skončení tejto doby však podľa neho bude potrebné sa vyrovnať so sumami, ktoré klient nezaplatil banke. "Bude mať viacero spôsobov. Môže si predĺžiť dobu splácania alebo si povie, že termín splatnosti sa nechá zachovaný, po diskusii s bankou si môže nastaviť inú splátku," doplnil Heger.

Vysvetlil, že splátka úveru sa skladá z istiny aj úroku. "Úrok je cena za službu poskytnutia tej istiny. Zatiaľ sme nepristúpili k spoločnému menovateľu, že ideme upravovať cenu. Opatrenia boli na to, aby sme pomohli ľuďom, zatiaľ sme sa nerozhodli zasahovať do cenotvorby, lebo aj toto nejakým spôsobom ošetruje Ústava SR, právo slobodného podnikania, ktoré garantuje. Tým pádom je veľmi dôležité si rozmyslieť, či chcete ísť do sporu s Ústavou SR, keď chcete zasiahnuť do cenotvorby," doplnil Heger.

Opozičný poslanec Erik Tomáš vyhlásil, že minister chodí okolo horúcej kaše. "Nedokážete vyriecť tú jednu vetu, ktorú vám vyčítame. Nesúhlasíme, aby za toto odkladné obdobie platili ľudia úrok. To, čo teraz nezaplatia, zaplatia zvýšením splátok alebo predĺžením obdobia splácania. Tým pádom sa úver predraží, toto nám prekáža. Povedzte ľuďom pravdu," povedal Tomáš.

Heger však na neho reagoval tým, že veci pomenoval jasne. "Povedal som, že áno, bude to zaplatené v tých ďalších splátkach," reagoval minister na Tomáša.

Reagoval aj na pozmeňujúci návrh, ktorý predložili poslanci Smeru-SD, ktorí navrhli, okrem iného, zrušiť úročenie počas odkladu splátok. "My sme vyrokovali to, že ľudia budú mať odklad splátok. Pokojne ste to mohli urobiť vy. Vy ste nevyrokovali nič. Prišli ste s veľkolepými rečami, ako ľudia budú platiť v nebankových subjektoch obrovské úroky. Ako je možné, že ľudia za 12 rokov budovania sociálneho štátu musia končiť v sieti nebankových spoločností? Sú to ľudia, ktorí tam skončili za vašej vlády," adresoval poslancom Smeru-SD Heger. Pozmeňujúci návrh označil za zlý a poškodzujúci klientov. Avizoval však, že zákon sa ešte asi môže meniť, lebo prídu ďalšie opatrenia do parlamentu. Mali by sa týkať ešte lízingu. "Vám je blízke prinášať zákony, ktoré sú protiústavné. Neprešli ste, pán Kamenický, ani testom zamestnancov na ministerstve financií, ktorí vyhodnotili, že 'pozmeňovák' nie je dobre pripravený," tvrdí Heger s tým, že návrh zákona má za cieľ odložiť splátky ľuďom, ktorí to potrebujú.