Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

I. Matovič: Za zmarenie investície Boschu na Slovensku môže R. Sulík

Na snímke poslanec NR SR Igor Matovič (Slovensko) . Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zároveň kritizoval aj súčasnú Ficovu vládu, od ktorej očakával, že túto zbabranú investíciu opravia, budú sa snažiť rokovať a prinavrátiť dôveru investora.

Bratislava 27. februára (TASR) - Za zmarenie investície firmy Bosch na Slovensku je zodpovedný v prvom rade bývalý minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Ten ju mal ešte v roku 2022 napriek prísľubu mlčanlivosti prezradiť skôr, ako o nej nemecká spoločnosť definitívne rozhodla. Vyhlásil to v utorok na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR líder hnutia Slovensko Igor Matovič s tým, že ani súčasnej vláde Roberta Fica (Smer-SD) sa investíciu nepodarilo udržať.

Sulík podľa Matoviča informoval ostatných kolegov na vláde o potenciálnej investícií Boschu na východe Slovenska v auguste 2022. Zároveň všetkých prítomných požiadal, aby o nej nikomu nič nehovorili, lebo investícia na Slovensku nebude. Nemali sa totiž o nej vopred dozvedieť odborári v nemeckej firme, ktorí kritizovali príliš veľa investícií mimo Nemecka. Hneď po vláde však o investícii Sulík povedal médiám.

"Nechápali sme, čo sa dialo. Počas rokovania vlády nám minister hospodárstva priamo oznámi, že o tomto musíme mlčať, lebo inak tu investíciu stratíme a za pol hodinu on priamo na tlačovke tú investíciu vytrúbi, hoci mal podpísanú dohodu priamo s vedením firmy Bosch v Nemecku, že spoločne tú investíciu oznámia až v októbri. Tým momentom sa všetko zrútilo," vyhlásil Matovič.

Zároveň kritizoval aj súčasnú Ficovu vládu, od ktorej očakával, že túto zbabranú investíciu opravia, budú sa snažiť rokovať a prinavrátiť dôveru investora. "Je evidentné z toho, ako sa Bosch rozhodol, že ako ich na začiatku Sulík podrazil, tak ich na konci Fico svojim prístupom dorazil," dodal Matovič.

Spoločnosť Bosch od marca 2024 ukončí výrobu elektromotorov do bicyklov v Záborskom pri Prešove. Pre TASR to v utorok potvrdil riaditeľ korporátnej komunikácie skupiny Bosch pre Českú republiku a Slovensko Pavel Roman. Dôvodom je podľa neho to, že sa dopyt po elektrobicykloch nezvyšuje tak, ako sa pôvodne predpokladalo. Na uspokojenie súčasného dopytu firme stačia existujúce výrobné kapacity v hlavnom závode v Miškovci v Maďarsku.

Pri rokovaní s nemeckým investorom bol rezort hospodárstva pripravený urobiť zmeny v rokovacom tíme a pripravené boli i riešenia na výkup pozemkov pre obyvateľov obce Záborské v okrese Prešov na základe nových znaleckých posudkov, reagovalo v utorok Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Tieto kroky však už podľa rezortu nedokázali zmeniť rozhodnutie spoločnosti Bosch ovplyvnené trhovými faktormi. Preto sa zastaví i príprava priemyselného parku v Záborskom.