Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

J.Kiššová: Daňové zaťaženie sa neustále zvyšuje

Jana Kiššová, archívne foto Foto: TASR

Vláda pritom nekonsoliduje udržateľne, pléne parlamentu to skonštatovala opozičná poslankyňa SaS Jana Kiššová počas rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Daňové zaťaženie občanov, ako aj podnikateľov neustále rastie. Vláda pritom nekonsoliduje udržateľne. V pléne to skonštatovala opozičná poslankyňa SaS Jana Kiššová počas rozpravy k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

"Štátny rozpočet stále viac zaťažuje jednotlivcov ako aj podnikateľský sektor, no neponúka adekvátne výsledky. Vláda stále viac míňa, ako zarobí," povedala v pléne Kiššová. V budúcom roku sa podľa nej vládny kabinet chystá vybrať od občanov a podnikateľov 15,5 miliardy eur a minúť 17,5 miliardy eur. "Plánované výdavky sú tým pádom o dve miliardy vyššie než plánovaný príjem," podotkla Kiššová.

Za dlhoročný problém slovenskej politiky považuje aj dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu. "Ešte prvá vláda Roberta Fica v roku 2008 predpokladala jeho dosiahnutie v roku 2011, no realita je dnes od tohto cieľa veľmi vzdialená," tvrdí Kiššová. Rezort financií v návrhu štátneho rozpočtu naplánoval dosiahnuť prebytok v roku 2019.

Poslankyňa je zároveň presvedčená, že v posledných rokoch vláda prijala celý rad opatrení na zvyšovanie daní, čo poškodzuje podnikateľov, ktorí by mali byť dôležitým motorom celej ekonomiky. "Vláda by sa mala v boji s nekalými praktikami sústrediť oveľa viac na boj s karuselovými podvodmi na dani z pridanej hodnoty (DPH) a nie zaťažovanie podnikateľov novými výdavkami a povinnosťami. Nechcem povedať, že vláda nerobí vôbec nič, ale nerobí dostatočne a hlavne nerobí tam, kde by mala," uviedla Kiššová, pričom upozornila na údaje Európskej komisie. Podľa nej je výpadok na DPH spôsobený jej neefektívnym výberom a daňovými únikmi a táto medzera vo výbere v prípade Slovenska predstavuje viac ako 30 %, čo predstavuje dve miliardy eur. "To sú tie dve miliardy eur, ktoré predstavujú schodok štátneho rozpočtu," tvrdí Kiššová.

Na medzeru vo výbere daní reagoval koaličný poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD), podľa ktorého sa zmenšuje. "Efektívna daňová sadzba v roku 2016 stúpla na 14,85 %, čiže daňová medzera je približne do 25,75 %. V roku 2012, keď sa zložila celá finančná správa, bola efektívna daňová sadzba 12,5 %, čiže daňová medzera bola 37,5 %," vyčíslil Kamenický. Upozornil aj na to, že na Slovensku boli prijaté viaceré opatrenia na boj s daňovými únikmi. "Bol zavedený kontrolný výkaz DPH. Ani jeden z vás to nepodporil a je to nástroj na odhaľovanie karuselových podvodov. Hovoriť, že sa v tejto oblasti nič nerobí, tak to nie je pravda," odkázal opozičným poslancom Kamenický s tým, že aj vďaka kontrolnému výkazu v súčasnosti možno odhaľovať mnohé podvody.