Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Parlament bude mimoriadne diskutovať o dlhu štátu v utorok

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Za minulý rok prevýšil verejný dlh 52 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Bratislava 1. júla (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k rekordnému zadlženiu Slovenska bude v utorok 2. júla o 13.00 h. Pre TASR to potvrdil hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec. Mimoriadnu diskusiu o zadlžení Slovenska zvolal na tento termín šéf parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), a to na návrh opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd.

"Na mimoriadnej schôdzi chceme hovoriť nielen o stave, v akom sa Slovensko nachádza, nielen o rekordnej zadlženosti, ale najmä o opatreniach, ktoré pomôžu dlh znížiť," avizoval podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Poslanci by na nej podľa jeho slov chceli zaviazať vládu, aby pripravila konkrétne opatrenia na zníženie dlhu. A aby do budúcna predkladala len také návrhy zákonov, ktoré nezvyšujú, ale naopak, znižujú zadlženie Slovenska.

Za minulý rok prevýšil verejný dlh 52 % hrubého domáceho produktu (HDP). V takom prípade ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, takzvaná dlhová brzda, prikazuje ministrovi vysvetliť poslancom NR SR zadlženie krajiny a spôsob, ako ho znížiť.

Šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) preto nedávno doručil vedeniu NR SR list, v ktorom dlh vysvetľuje a navrhuje aj opatrenia na jeho zníženie. Časť listu zákonodarcom prečítal aj v pléne. Podľa opozície to však nestačí, poslanci preto žiadali hovoriť na túto tému v rámci samostatného bodu programu aktuálnej schôdze NR SR. So svojím návrhom však dvakrát neuspeli, a preto sa rozhodli pre mimoriadnu schôdzu.