Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

NRSR: Mimoriadna schôdza ku kompenzáciám pre samosprávy bude 21. júla

Ilustračné foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Zástupcovia samospráv mali vo štvrtok o kompenzáciách rokovať s premiérom, napokon sa stretnutie zrušilo, čo kritizovalo združenie samosprávnych krajov SK8 aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Bratislava 14. júla (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR ku kompenzáciám pre mestá, obce a vyššie územné celky (VÚC) sa uskutoční v piatok 21. júla o 9.00 h. TASR o tom informovali z Kancelárie NR SR. Schôdzu inicioval Smer-SD.

"Jediným bodom programu, ktorý by poslanci v rámci nadchádzajúcej schôdze mali prerokovať, bude návrh skupiny 30 poslancov na prijatie uznesenia NR SR o kompenzačných opatreniach súvisiacich s rastom cien energií," pripomenuli z parlamentu.

Schôdza sa bude výnimočne konať v priestoroch Zimnej jazdiarne Bratislavského hradu. Dôvodom je aktuálna rekonštrukcia rokovacej sály v hlavnej budove parlamentu. "Práve z dôvodu nutnej technickej prípravy alternatívnych priestorov pre rokovanie zákonodarného zboru určil predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) termín konania schôdze až na záver budúceho týždňa," uvádza sa v stanovisku.

Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podpísali poslanci Smeru-SD aj poslanci okolo Tomáša Tarabu (nezaradený). Ako zdôvodnil šéf Smeru Robert Fico, v roku 2022 a 2023 boli prijaté viaceré sociálne zákony, ktoré výrazne negatívne ovplyvňujú príjmy miest, obcí a VÚC a k tomu prišli aj vysoké ceny energií, na ktoré vláda neponúkla žiadne kompenzačné opatrenia.

Premiér Ľudovít Ódor uviedol, že ochota pomôcť samosprávam s kompenzáciami vysokých cien energií zo strany vlády naďalej platí v rámci možností štátneho rozpočtu. Zároveň zdôraznil, že vláda nedisponuje takými finančnými zdrojmi, aby kompenzovala samosprávam ceny energií. Parlamentom schválené zmeny rôznych zákonov totiž spôsobili výpadok rozpočtových príjmov.

Zástupcovia samospráv mali vo štvrtok (13. 7.) o kompenzáciách rokovať s premiérom, napokon sa stretnutie zrušilo, čo kritizovalo združenie samosprávnych krajov SK8 aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).