Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Na Slovensku by sa mala zaviesť kategória tzv. farmárskeho bitúnka

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Predkladateľ v doložke vybraných vplyvov konštatuje, že je možné očakávať pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie z dôvodu možnosti žiadať o schválenie malých farmárskych bitúnkov.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Na Slovensku by sa mala zaviesť kategória tzv. farmárskeho bitúnka. Počíta s tým novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorú v piatok posunulo plénum Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Predložil ju poslanec Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov by tak mohli uvádzať na trh mäso domácich kopytníkov a zveri z farmových chovov, ktoré bolo vyrobené a manipulovalo sa s ním v prevádzkarni, ktorá spĺňa požiadavky a bola schválená, alebo podmienečne schválená.

Návrh zákona má upraviť požiadavky na schvaľovanie tzv. farmárskych bitúnkov na zabíjanie zveri z farmových chovov a domácich kopytníkov vrátane hovädzieho dobytka zabitého pod šírym nebom voľným projektilom. Schválené by mohli byť na základe hygienických požiadaviek ustanovených všeobecne záväzným právnym predpisom, ktorý vydá ministerstvo.

Predkladateľ v doložke vybraných vplyvov konštatuje, že je možné očakávať pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie z dôvodu možnosti žiadať o schválenie malých farmárskych bitúnkov s povolenými výnimkami z legislatívnych požiadaviek Európskej únie (EÚ), pokiaľ ide o výrobu a rozrábanie mäsa domácich kopytníkov a farmového chovu. Účinnosť zákona navrhuje poslanec od 1. januára 2022.