Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Nadmerné odpočty DPH nad 50.000 eur sa zverejňovať nebudú

Foto: TASR - Štefan Puškáš

Macháčková a Simona Petrík dnes v parlamente neuspeli so svojím návrhom novely zákona o DPH. Týmto opatrením chceli poslanci zamedziť podvodom s vratkami pri DPH.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty (DPH) od sumy 50.000 eur sa zverejňovať nebudú. Skupina nezaradených poslancov Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík dnes v parlamente neuspeli so svojím návrhom novely zákona o DPH.

Týmto opatrením chceli poslanci zamedziť podvodom s vratkami pri DPH. Navrhli, aby Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky do troch kalendárnych mesiacov nasledujúcich po vrátení nadmerného odpočtu aspoň 50.000 eur, zverejnilo kľúčové údaje o tomto nadmernom odpočte a príslušnom platiteľovi.

"Zverejňovaním týchto informácií je možné zúžiť priestor pre podvody, pretože platí rovnaký princíp ako pri zverejňovaní zmlúv. Tam, kde je možná verejná kontrola, je obava z odhalenia protiprávneho konania jednoznačne vyššia," odôvodnili poslanci v návrhu.

Hranicu 50.000 eur určili s prihliadnutím na už existujúcu právnu úpravu v zákone o dani z pridanej hodnoty. Napríklad, že funguje registračná povinnosť pri obrate 49.790 eur.