Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Námorná doprava sa má zatraktívniť pre budúce generácie

Výletná loď Explorer of the Seas Foto: TASR/AP

Návrh zákona má za cieľ harmonizovať vnútroštátne právo s právom Európskej únie (EÚ) v oblasti prípravy a osvedčovania členov lodnej posádky.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Námorná doprava by sa mala zatraktívniť pre budúce generácie. Predísť sa tak má nedostatku kvalifikovaných pracovníkov v európskom námornom sektore. Vyplýva to z návrhu zákona o námornej plavbe z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ktorý vo štvrtok posunulo plénum Národnej rady (NR) SR do druhého čítania.

Návrh zákona má za cieľ harmonizovať vnútroštátne právo s právom Európskej únie (EÚ) v oblasti prípravy a osvedčovania členov lodnej posádky a uľahčenia pohybu členov lodnej posádky v rámci EÚ transpozíciou európskej smernice.

Účelom je zachovať a zlepšiť vysokú úroveň námornej bezpečnosti a ochrany mora pred znečistením zvyšovaním úrovne vedomostí a zručností námorníkov a uľahčiť pohyb námorníkov v rámci Európskej únie, čím sa okrem iného pomáha zatraktívniť námornú dopravu pre budúce generácie, a tým predísť nedostatku kvalifikovaných pracovníkov v európskom námornom sektore,“ konštatuje sa v doložke vplyvov k návrhu zákona.