Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

B. Kollár: Novela zákona o verejnom obstarávaní sa dotkne každého

Na archívnej snímke predseda parlamentu SR Boris Kollár. Foto: TASR - Martin Baumann

Teraz v čase, keď absolútne astronomicky stúpajú ceny nehnuteľností, uľahčí aj tento zákon výstavbu komunálnych nájomných bytov cez Štátny fond rozvoja bývania, uviedol predseda parlamentu B. Kollár.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Novela zákona o verejnom obstarávaní sa dotkne každého človeka. Jej prijatie bolo dôležité aj pre pripravovanú výstavbu štátnych nájomných bytov. Vo štvrtok po schválení novely zákona v Národnej rade (NR) SR to uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Šéf Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák vyzdvihol, že právna norma je rozumným kompromisom v ťažkých bodoch a má inovačné prvky.

"Tento zákon sa prakticky dotkne každého jedného z nás. Teraz v čase, keď absolútne astronomicky stúpajú ceny nehnuteľností, uľahčí aj tento zákon výstavbu komunálnych nájomných bytov cez Štátny fond rozvoja bývania. Tieto všetky obštrukcie, ktoré sa naťahovali dva, tri, štyri roky, sa skrátia na minimum," skonštatoval Kollár.

Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina), ktorý návrh zákona predkladal, poznamenal, že sa podarilo dospieť k veľmi dobrému zákonu, ktorý skvalitní život občanov Slovenska. Tvrdí, že sa zásadne zvyšuje verejná kontrola a celý systém je transparentný. "Úplne zjednodušené postupy, veľmi jednoducho povedané, do 3 miliónov akákoľvek stavba, stavebná činnosť sa bude dať obstarať naozaj za 4 až 6 týždňov, pokiaľ to niekto bude robiť v súlade s týmito všetkými procesmi," priblížil Holý s tým, že za 3 milióny eur už dokážu predstavitelia samospráv zrealizovať také stavby, ako sú byty, zdravotné strediská, školy či opravy ciest.

Holý sa zároveň poďakoval za spoluprácu aj predsedovi ÚVO. "Som rád, že prevážila odborná práca nad politikou," vyhlásil Hlivák, podľa ktorého ide o systémovú reformu, ktorá je v súlade s európskym právom. Novela zákona podľa jeho slov zjednodušuje pravidlá nakupovania za verejné peniaze tak, aby neboli ohrozené práva podnikateľov. Posilňuje aj odbornosť zavedením konceptu profesionalizácie.

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák.
Foto: TASR Pavol Zachar


"Inovačnými prvkami novely je zavedenie verejnej politiky otvorenej komunikácie, posilnenie nezávislosti úradu, zavedenie stopky obchodovania so štátom vymedzeným verejným funkcionárom či zavedenie inštitútu nedôvodných námietok," vymenoval Hlivák. Rozumným kompromisom v ťažkých bodoch je podľa neho nakupovanie cez štátny elektronický systém a ponechanie súkromným subjektom prevádzkovať svoje elektronické systémy pre nakupovanie v istých limitoch.

Dodal tiež, že novela zákona mala súčasne sprísňovať pokrývanie machinácií vo verejnom obstarávaní. Šéf ÚVO podotkol, že tento návrh dali ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej, pričom verí, že rezort spravodlivosti čoskoro tento návrh zahrnie so svojej systémovej zmeny trestného práva.