Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Parlament pokračuje v diskusii o zvyšovaní cien energií

Na snímke poslanci Národnej rady SR (NR SR) neschválili program k návrhu skupiny poslancov na prijatie uznesenia NR SR vo veci posilnenia cenovej stability potravín a program 45. schôdze na stabilizáciu stavu verejných financií od roku 2022 v stredu 29. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Poslanci, ktorí iniciovali schôdzu, sú presvedčení, že vláda má s príslušnými odbornými regulačnými inštitúciami k dispozícii dostatok nástrojov na eliminovanie prudkého nárastu cien.

Bratislava 29. septembra (TASR) – Diskusia o zvyšovaní cien energií v rámci 43. mimoriadnej schôdze Národnej rady SR pokračuje. V úvode druhého rokovacieho dňa boli písomne prihlásení do rozpravy ešte dvaja poslanci Richard Takáč (Smer-SD) a Peter Pellegrini (nezaradený). Následne budú mať poslanci možnosť prihlásiť sa do rozpravy ústne.

Mimoriadnu schôdzu o cenách energií a rizikách vyplývajúcich zo sprevádzkovania plynovodu Nord Stream 2 inicioval opozičný Smer-SD. Hlasovať sa nebude hneď po prerokovaní jediného bodu na mimoriadnej schôdzi o energiách, ale v rámci riadneho hlasovania o 11.00 alebo 17.00 h. V utorok (28. 9.) vystúpili v pléne, okrem iných, predseda strany a jeden z predkladateľov návrhu Robert Fico aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Opoziční poslanci chcú uznesením žiadať vládu, aby predložila kroky, ktoré podnikne na elimináciu sociálnych a hospodárskych dosahov výrazného zvýšenia cien energií. Zároveň chcú, aby vláda predložila parlamentu postup pri ochrane finančných záujmov SR v súvislosti s ukončením výstavby a sprevádzkovaním plynovodu Nord Stream 2.

Poslanci, ktorí iniciovali schôdzu, sú presvedčení, že vláda má s príslušnými odbornými regulačnými inštitúciami k dispozícii dostatok nástrojov, prostredníctvom ktorých môže eliminovať prudký nárast cien.