Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Plénum nepodporilo Pellegriniho návrh zavedenia príspevku obciam a VÚC

Na snímke Peter Pellegrini (nezaradený) v pléne NR SR. Foto: TASR - Martin Baumann

Nezaradení poslanci navrhovali zaviesť príspevok vo výške 27 eur na obyvateľa pri obciach a pri vyšších územných celkoch 12 eur na obyvateľa.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu odmietli návrh nezaradených poslancov okolo Petra Pellegriniho, aby obce a vyššie územné celky (VÚC) dostali jednorazový finančný príspevok ako kompenzáciu výpadkov príjmov spôsobených opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu. Novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 neposunuli do druhého čítania.

Nezaradení poslanci navrhovali zaviesť príspevok vo výške 27 eur na obyvateľa pri obciach a pri vyšších územných celkoch 12 eur na obyvateľa. Chceli im tak kompenzovať výpadok dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020, ktorý bol spôsobený najmä prijatými epidemiologickými opatreniami. Pre určenie počtu obyvateľov navrhovali za smerodajnú bilanciu počtu obyvateľov na Slovensku spracovanú štatistickým úradom k 31. marcu 2020. Argumentovali tým, že obcí a vyšších územných celkov sa po finančnej stránke pandémia dotkla rovnako ako iných subjektov.