Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Poslanci schválili nový zákon o všeobecnej bezpečnosti výrobkov

Ilustračné foto. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Účinnosť tohto zákona sa zosúlaďuje s účinnosťou nového zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorá je plánovaná na 1. augusta tohto roku.

Bratislava 20. júna (TASR) - Úprava požiadaviek na bezpečnosť spotrebiteľských výrobkov, stanovenie povinností firiem pri výrobe, dovoze, distribúcii a predaji výrobkov. Aj tieto oblasti upravuje nový zákon o všeobecnej bezpečnosti výrobkov, ktorý Národná rada (NR) SR v utorok definitívne schválila.

Nová legislatíva rieši aj určenie právomocí orgánov dohľadu v oblasti kontroly výrobkov na trhu, ako aj výmenu informácií o nebezpečných výrobkoch medzi Európskou komisiou (EK) a Slovenskou republikou.

"Výsledným stavom má byť uzákonenie požiadaviek na bezpečnosť spotrebiteľských výrobkov na úrovni požiadaviek podľa práva EÚ bez vytvárania neodôvodnených prekážok pre voľný pohyb výrobkov na trhu EÚ," uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v dôvodovej správe.

Zákonom sa súčasne rušia štyri vykonávacie právne predpisy, ktoré upravujú osobitné požiadavky na usňové a odevné výrobky z textilu a usne určené na priamy styk s pokožkou, zábavné zapaľovače, magnetické hračky a výrobky obsahujúce dimetylfumarát. Dôvodom ich zrušenia je zánik účinnosti predpisov EÚ, na základe ktorých boli vydané.

Účinnosť tohto zákona sa zosúlaďuje s účinnosťou nového zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorá je plánovaná na 1. augusta tohto roku. Z tohto zákona je zároveň vyňatá problematika bezpečnosti spotrebiteľských výrobkov, ktorá bude po novom súčasťou zákona o všeobecnej bezpečnosti výrobkov.