Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Povinnosti pri štatistických výkazoch sa zmiernia

Ilustračné foto. Foto: TASR František Iván

Naliehavosť prijatia návrhu zákona vyplýva z aktuálnej situácie z dôvodu ochorenia COVID-19 na území Slovenskej republiky.

Bratislava 30. apríla (TASR) – Novela zákona o štátnej štatistike zmierni v období mimoriadnej situácie a núdzového stavu povinnosti štatistických výkazov. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý dnes schválil parlament. Rokoval o ňom v skrátenom legislatívnom konaní. Právna norma nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.

Cieľom návrhu zákona je pomoc podnikateľom a ostatným spravodajským jednotkám spočívajúca v možnosti orgánov vykonávajúcich štátnu štatistiku vydávať opatrenia, ktoré v súčasnej vládou vyhlásenej mimoriadnej situácii a bezprostredne po nej modifikujú ich spravodajskú povinnosť.

Naliehavosť prijatia návrhu zákona vyplýva z aktuálnej situácie z dôvodu ochorenia COVID-19 na území Slovenskej republiky, ktorá si vyžaduje prijať dočasné opatrenia v oblasti štátnej štatistiky a umožniť tak spravodajským jednotkám, aby sa sústredili na riešenie najvážnejších dosahov pandémie na ich vlastnú činnosť.

Keďže opatrenia v oblasti realizácie štatistických zisťovaní sú už na vnútroštátnej úrovni reálne prijímané, je podľa ŠÚ SR potrebné zabezpečiť ich jednotnosť a adekvátnosť. Zároveň bola zvolená taká úprava, aby orgány vykonávajúce štatistické zisťovania mohli prijímať takéto opatrenia aj v obdobných situáciách v budúcnosti.