Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

NRSR: Regulácia sa má rozšíriť aj na ďalšie finančné nástroje

Na snímke plénum NR SR v Bratislave 13. februára 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Väčšina novely má byť účinná od 1. júna 2024 okrem niektorých bodov, ktoré majú posunutú účinnosť na 1. januára 2025.

Bratislava 13. februára (TASR) - Regulácia finančných nástrojov na Slovensku by sa mala rozšíriť aj na finančné nástroje založené na technológii distribuovanej databázy transakcií (DLT). Vyplýva to z návrhu novely zákona o cenných papieroch a investičných službách, ktorý v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

DLT je technológia, ktorá umožňuje evidenciu a zdieľanie záznamov o vlastníckych právach v decentralizovanej počítačovej sieti. Jedným z typov tejto technológie je blockchain, na ktorom sú založené rôzne kryptomeny vrátane bitcoinu. Ministerstvo financií SR chce novelou prevziať do slovenského právneho poriadku európske nariadenie o DLT.

Ďalšie úpravy v návrhu novely vyplývajú z aplikačnej praxe, súvisia aj so skúsenosťami s aplikáciou viacerých európskych smerníc. Novela má takisto umožniť burze obchodovať s cennými papiermi s nízkym rizikovým profilom, ktoré sa neobchodujú na regulovanom trhu alebo mnohostrannom obchodnom systéme organizovanom burzou.

Novela má zároveň priniesť opatrenia na zníženie rizika v oblasti legalizácie výnosov z trestnej činnosti a financovania terorizmu, a to pri emitovaní dlhopisov nevyžadujúcich predloženie prospektu takou právnickou osobou, ktorá nie je regulovaným subjektom alebo subjektom, ktorého akcie nie sú verejne obchodovateľné.

Väčšina novely má byť účinná od 1. júna 2024 okrem niektorých bodov, ktoré majú posunutú účinnosť na 1. januára 2025.