Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

NRSR: Rezort práce by mal zriadiť útvar inšpekcie v sociálnych veciach

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Špitálskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návrhom zákona o inšpekcii v sociálnych veciach rezort práce vytvára novú právnu úpravu správneho dozoru v oblasti sociálnych vecí.

Bratislava 15. júna (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR by malo zriadiť útvar inšpekcie v sociálnych veciach. Vyplýva to z návrhu zákona o inšpekcii v sociálnych veciach, ktorý v stredu posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Navrhuje sa, aby zákon nadobudol účinnosť 30. júna 2022, respektíve v niektorých článkoch 1. januára 2023.

Novovytvorený špecializovaný útvar inšpekcie v sociálnych veciach by mal podľa MPSVR pracovať na základe nestrannosti, objektivity, samostatnosti, transparentnosti a nezávislosti s cieľom zefektívnenia výkonu dozoru a skvalitnenia poskytovanej pomoci.

Cieľom návrhu zákona o inšpekcii v sociálnych veciach je podľa rezortu práce zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb a zároveň zabezpečiť vyvodzovanie zodpovednosti za porušovanie povinností v tejto oblasti.

Návrhom zákona o inšpekcii v sociálnych veciach rezort práce vytvára novú právnu úpravu správneho dozoru v oblasti sociálnych vecí. Vytvoriť má funkčný systém kontroly nad plnením zákonom určených povinností aj voči tým subjektom, ktoré inak nie sú podriadené rezortu práce. Ide o inštitúcie, ktoré poskytujú sociálne služby, vykonávajú opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, či pôsobia na úseku kompenzácií sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia.

Osobitosťou inšpekcie v sociálnych veciach je podľa MPSVR aj rôznorodá povaha dozorovaných subjektov – verejní a neverejní poskytovatelia sociálnej služby či neštátne centrá pre deti a rodiny. Nová právna úprava má aj nad týmito subjektmi vo všeobecnosti zlepšiť ich kontrolu a zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb. Rovnako by mala posilniť ochranu najzraniteľnejších osôb dlhodobo odkázaných na inú osobu, tiež v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Dozor má byť aj nad účelnosťou využívania peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.