Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Finančný výbor rokoval o zákonoch z dielne Ministerstva financií

Foto: TASR/AP

Novelou zákona o cenách má dôjsť k zaokrúhľovaniu hotovostných platieb s cieľom minimalizovania potreby používania jednoeurocentových a dvojeurocentových mincí.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Prevažná časť diskusie na pondelkovom rokovaní parlamentného finančného výboru bola venovaná zákonom z dielne Ministerstva financií (MF) SR. Podané boli tiež viaceré pozmeňujúce návrhy. Pre TASR to uviedol predseda výboru Marián Viskupič (SaS).

Na programe rokovania bolo 12 bodov. Členovia výboru debatovali okrem iného aj o zákone z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR o výbere mýta za využívanie vymedzených úsekov, ktorý upravuje možnosť vymáhania neuhradených poplatkov za použitie cestnej infraštruktúry v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ). Výbor sa venoval aj materiálom ministerstva školstva, ktoré sa týkali úpravy zákonov o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a tiež tzv. školského zákona.

"Rokovanie o zákonoch z dielne Ministerstva financií SR bolo obohatené o viacero pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov legislatívno-technického charakteru, ale tiež 'vyprecizovania' úprav v rozličných oblastiach," priblížil pre TASR Viskupič.

Návrhom zákona o bankách sa má transponovať smernica EÚ a harmonizovať právny rámec krytých dlhopisov, ktoré musia spĺňať určité štrukturálne požiadavky. V prípade zákona o finančnej správe dochádza najmä k úprave služobného pomeru príslušníkov finančnej správy a tiež rozšíreniu kompetencií v konkrétne špecifikovaných oblastiach.

Novelou zákona o cenách má dôjsť k zaokrúhľovaniu hotovostných platieb s cieľom minimalizovania potreby používania jednoeurocentových a dvojeurocentových mincí. Účinnosť tohto zákona by sa mala na základe pozmeňujúceho návrhu z výboru posunúť z 1. januára 2022 na 1. júla 2022, teda o šesť mesiacov, aby sa vytvoril dodatočný časový priestor na nastavenie softvérov registračných pokladníc.

Výbor hovoril aj o zákonoch z daňovej oblasti, o daňovom poriadku a zákone o účtovníctve, kde bola tiež pozmeňujúcim návrhom upravená možnosť pri podávaní žiadosti o sprístupnenie účtovných dokumentov pre právnické osoby opatriť žiadosť nielen kvalifikovaným elektronickým podpisom, ale aj kvalifikovanou elektronickou pečaťou.

Finančný výbor má zasadať aj v utorok (19. 10.). Predmetom rokovania bude schválenie spoločných správ k jednotlivým bodom. Viskupič dodal, že výbor sa bude zaoberať aj opozičným návrhom na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a návrhom uznesenia, ktorým finančný výbor vyzýva guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra k vyvodeniu osobnej zodpovednosti v súvislosti s jeho obvinením.