Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

SNS očakáva, že znížením DPH na potraviny klesnú aj ceny v obchodoch

Ilustračné foto. Foto: TESCO STORES SR

Líder SNS nevylúčil ďalšie znižovanie DPH na potraviny, ak bude strana opäť vo vláde.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Koaličná strana SNS očakáva, že znížením dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sa znížia aj ich ceny v obchodoch. Predseda SNS Andrej Danko zároveň uviedol, že "ide o prvý skúšobný balík" a nevylúčil ďalšie snahy o zníženie dane na potraviny.

Slovensko má v porovnaní s Talianskom, Rakúskom, Slovinskom a Španielskom podľa Danka oveľa vyššiu DPH na potraviny ako tieto štáty. "Znižovanie DPH na potraviny má preto svoje opodstatnenie. Mať 20 % DPH na potraviny znamená, že sú predražované potraviny nielen pri nákupe, ale aj v reštauračných zariadeniach," podotkol Danko.

Po novom však DPH klesne na 10 % na vybrané potraviny, ako napríklad zdravé mliečne výrobky, prevažnú časť ovocia a zeleniny mierneho pásma, med či chlieb. Danko vyčíslil, že vplyv tohto opatrenia na štátny rozpočet je 65 miliónov eur. Ak by sa znížila DPH na všetky potraviny, vplyv by bol viac ako 500 miliónov eur.

"Pri selekcii a výbere typu potravín sme sa zamerali hlavne na to, aby sme pomohli aj hotelovým zariadeniam a reštauráciám, aby sme pomohli so znížením ceny jednotiek na raňajky so zdravými potravinami," vysvetlil Danko.

Zároveň líder SNS nevylúčil ďalšie znižovanie DPH na potraviny, ak bude strana opäť vo vláde. "Je to prvý skúšobný balík, ktorým chceme vyskúšať aj reakcie obchodných reťazcov a reakcie trhu na to, či je to dobrá cesta na znižovanie cien. Predpokladám, že ak dôjde k zníženiu DPH, malo by dôjsť aj k zníženiu konečných cien u spotrebiteľov."

"Ak budeme naďalej vo vláde, budúci rok sa budem snažiť analyzovať výsledky tak ako pri rekreačných poukazoch a znovu predstúpiť pred ministra financií a tlačiť na zníženie cien týmto spôsobom, ak sa osvedčí," vyhlásil Danko. Ľudia by podľa neho mali sledovať ceny vybraných potravín. "Ja som presvedčený, že k zníženiu cien tých komodít, ktoré sme vybrali, do konca tohto roka dôjde," očakáva Danko.

Poslankyňa SNS Eva Antošová vysvetlila, že pri výbere potravín sa poslanci orientovali najmä na tie zdravé. "Je pravda, že už v minulom období bola znížená daň na mlieko, maslo, čerstvý chlieb, hovädzie, bravčové, králičie mäso. Bol tu určitý balík, ale gro potravín zostalo na 20 %," priblížila Antošová.

Upozornila tiež na to, že Slovensko patrilo medzi krajiny s najvyššou DPH na potraviny, medzi štáty s najnižšími platmi a krajiny, kde sa zvyšujú ceny potravín. "Toto nie je len o tom, že znižujeme ceny potravín formou zníženia DPH, ale zároveň podporujeme domácich producentov. Všetky vybrané potraviny sú na Slovensku dopestovateľné," dodala Antošová.

Zníženie DPH na 10 % zahŕňa potraviny, ako cmar, kyslé mlieko, smotana, jogurt, kefír a ostatné fermentované alebo acidofilné mlieka a smotany. Ďalej sú to 100-percentná ovčia bryndza, ovocné a zeleninové šťavy, zelenina a ovocie mierneho pásma, zemiaky, rajčiaky, cibuľa, cesnak, pór, kapusta, karfiol, kaleráb, hlávkový šalát, uhorky šalátové, nakladačky, strukoviny lúpané, nelúpané, jablká, hrušky, ale aj duly.

Do zoznamu sa zaradí aj prírodný med a rovnako čerstvý chlieb a čerstvé pečivo, rožky, ale za predpokladu, že nebudú pripravené dopečením alebo rozmrazením.