Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Ekonomika

NRSR: Subjekty v agropotravinárstve nebudú vytvárať odbytové združenia

Na snímke poslanci Národnej rady SR Foto: TASR - Jaroslav Novák

Účelom odbytových združení malo byť zabezpečovanie odbytu poľnohospodárskych produktov a potravín od prvovýrobcov a výrobcov potravín.

Bratislava 18. mája (TASR) - Fyzické osoby - podnikatelia alebo právnické osoby pôsobiace v poľnohospodárstve alebo potravinárstve sa nebudú môcť združovať do združení krátkeho odbytového reťazca, tzv. odbytových združení. Návrh novely zákona o organizovaní trhu s vybranými poľnohospodárskymi výrobkami poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok neschválili. Návrh predložil nezaradený poslanec Patrick Linhart.

Účelom odbytových združení malo byť zabezpečovanie odbytu poľnohospodárskych produktov a potravín od prvovýrobcov a výrobcov potravín, odberu a spracovania bioodpadu a nepotravinárskej bioprodukcie, zachovania a zvyšovania kvality a trvanlivosti poľnohospodárskych produktov a potravín a distribúcie poľnohospodárskych produktov a potravín od prvovýrobcov a výrobcov potravín v krátkom odbytovom reťazci.

Krátkym odbytovým reťazcom podľa novely malo byť dodávanie poľnohospodárskych produktov a potravín od prvovýrobcu, výrobcu potravín alebo spracovateľa konečnému spotrebiteľovi. Pri dodávaní do prevádzok spoločného stravovania mali byť v krátkom odbytovom reťazci medzi stupňom výroby a stupňom dodávania najviac dva stupne spracovania.

"Cieľom návrhu zákona je vytvoriť základné podmienky na realizáciu niekoľkých záväzkov z Programového vyhlásenia vlády SR na obdobie rokov 2021 až 2024, podľa ktorých vláda 'podporí zakladanie produkčných, spracovateľských a odbytových združení pre poľnohospodárov a potravinárov v súlade s legislatívou EÚ' a 'podporí rozvoj systému krátkych vertikálnych dodávateľských reťazcov na regionálnej úrovni'," uviedol predkladateľ v dôvodovej správe.