Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

NRSR: Účinnosť zákona o trvalom kurzarbeite by sa mala posunúť

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak. Foto: TASR - Jakub Kotian

Rezort práce úpravu odôvodňuje potrebou zabezpečenia efektívnej finančnej pomoci pre skupiny, ktoré nesplnia podmienky podpory z trvalého kurzarbeitu.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Účinnosť zákona o trvalom "kurzarbeite" by sa mala posunúť z pôvodného 1. januára budúceho roka na 1. marca 2022. Za január a február by sa tak malo pokračovať v štátnej pandemickej pomocnej schéme. Plénum Národnej rady (NR) SR vo štvrtok posunulo do druhého čítania novelu zákona o podpore v čase skrátenej práce, o ktorej rokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Rezort práce úpravu odôvodňuje potrebou zabezpečenia efektívnej finančnej pomoci pre skupiny, ktoré nesplnia podmienky podpory z trvalého "kurzarbeitu". Je to podľa ministerstva dôležité z pohľadu udržania pracovných miest a rýchlejšieho oživenia ekonomickej aktivity po tretej pandemickej vlne.

Cieľom návrhu je zachovať kontinuitu súčasnej štátnej pandemickej pomocnej schémy. V januári a februári budúceho roka by sa tak ešte pokračovalo v projekte prvej pomoci.

Rezort vyzdvihol, že návrh na posunutie účinnosti je reakciou na vyhlásený núdzový stav a s tým súvisiacu potrebu zabezpečiť včasnú a adekvátnu pomoc pre zamestnancov, zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré pre núdzový stav prerušili či obmedzili svoju činnosť.