Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Zmenu určovania členov predstavenstva AŠPNB prerokujú zrýchlene

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Novela má za cieľ vrátiť účinnosť a transparentnosť do procesu vymenúvania a odvolávania členov predstavenstva agentúry.

Bratislava 9. februára (TASR) - Návrh novely zákona o štátnej podpore nájomného bývania prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní, odhlasovali poslanci v piatok. Definitívne by tak mali o ňom rozhodnúť ešte na aktuálnej schôdzi. Cieľom je zmeniť spôsob, akým sú určovaní členovia Predstavenstva Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania (AŠPNB). Po novom by ich mala vymenúvať a odvolávať členská schôdza agentúry.

"Podľa platného znenia zákona sú členovia predstavenstva agentúry volení a odvolávaní Národnou radou (NR) SR na návrh aspoň pätnástich poslancov NR SR na sedemročné funkčné obdobie. Členov predstavenstva agentúry je pritom možné odvolať len z taxatívne vymedzených dôvodov," uvádza sa v predkladacej správe.

Zo zákona sa má vypustiť sedemročné funkčné obdobie členov predsedníctva a taxatívny výpočet odvolacích dôvodov. Podľa predkladateľa sú to neštandardné prvky právnej úpravy, ktoré ohrozujú funkčnosť agentúry. Navrhol tiež prechodné ustanovenie, podľa ktorého sa tieto zmeny budú týkať aj členov predstavenstva ustanovených do funkcie predo dňom nadobudnutia účinnosti novely.

Predkladateľ pripomenul aj výhrady prezidentky SR Zuzany Čaputovej v rozhodnutí o vrátení zákona z 9. mája 2023. Podľa nej "voľbou členov predstavenstva agentúry v Národnej rade získavajú títo silnú legitimitu a mandát v právnickej osobe, ktorá nie je kontrolným orgánom verejnej moci, ani nie je zložkou systému bŕzd a protiváh v rámci deľby moci". Novela má za cieľ vrátiť účinnosť a transparentnosť do procesu vymenúvania a odvolávania členov predstavenstva agentúry.

Novela by mala byť účinná dňom vyhlásenia.