Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

NRSR:Mimoriadna schôdza o cenách energií a Envirofonde bude vo štvrtok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súčasťou programu schôdze je aj návrh novely z dielne poslanca Jaroslava Karahutu (Sme rodina). Ide o novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami.

Bratislava 16. januára (TASR) - O cenách energií a o podpore energeticky náročných podnikov z Environmentálneho fondu budú poslanci Národnej rady (NR) SR rokovať na mimoriadnej schôdzi vo štvrtok 19. januára. Program schôdze zverejnili na webe parlamentu. Schôdzu inicioval Smer-SD. Na zvolanie schôdze reagovalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Považuje to za zneužitie témy vysokých cien energií zo strany opozície.

Poslanci chcú, aby parlament prijal uznesenie k opatreniam "k odstráneniu zlyhávaní hospodárskej, sociálnej, bezpečnostnej a ďalších verejných politík, zakladajúcich riziká úpadku Slovenska". NR SR by mala podľa návrhu okamžite schváliť realizáciu opatrení na posilnenie odolnosti hospodárstva, verejnej sféry a obyvateľov voči extrémnemu nárastu cien energií. Opozícia žiada aj prijatie zákonnej úpravy umožňujúcej výraznejšie využívanie peňažných prostriedkov Envirofondu na podporu podnikov s energeticky náročnou výrobou.

Súčasťou programu schôdze je aj návrh novely z dielne poslanca Jaroslava Karahutu (Sme rodina). Ide o novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami. "Ministerstvo upozorňuje, že poslanecká novela zákona v znení, v akom je predložená, k riešeniu problému vysokých cien energií neprispeje," uviedli z oddelenia komunikácie MŽP.