Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

O budúcnosti energetiky rokovali ministri aj šéf elektrární

Na archívnej snímke predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík. Foto: TASR Jaroslav Novák

Predseda ÚRSO J. Holjenčík spresnil, že v stredu by sa mali stretnúť pracovníci Slovenských elektrární, Vodohospodárskej výstavby a úradu a utorkové dohody začnú pretavovať do konkrétností a reality.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Minister životného prostredia (ŽP) Tomáš Taraba (nominant SNS), ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) a zástupcovia spoločností s účasťou štátu rokovali v utorok na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o budúcnosti energetiky na Slovensku. Témami stretnutia boli možnosti využitia výrobného potenciálu podnikov v oblasti výroby elektriny s účasťou štátu či podpora energeticky náročného priemyslu v SR, informoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

"Našim zámerom pri organizovaní tohto stretnutia na pôde úradu bolo prediskutovať na najvyššej úrovni zámery z oblasti energetiky pre rozvoj výrobného potenciálu štátnych podnikov. Preto tu dnes rokovali samotní predstavitelia akcionárov, keďže ministerstvo hospodárstva vykonáva akcionárske práva v spoločnosti Slovenské elektrárne a ministerstvo životného prostredia zasa v podniku Vodohospodárska výstavba," priblížil predseda ÚRSO Jozef Holjenčík. Na stretnutí sa zúčastnili aj generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček a generálny riaditeľ podniku Vodohospodárska výstavba Peter Molda.

Účastníci rozoberali aj možnosti rozvoja nových technológií, ako napríklad problematiku inštalácie fotovoltiky a batériových úložísk a hovorilo sa aj o potenciáli konkrétnych projektov, ako napríklad prečerpávacej vodnej elektrárni Ipeľ.

Holjenčík spresnil, že už v stredu (10. 4.) by sa mali stretnúť pracovníci Slovenských elektrární, Vodohospodárskej výstavby a úradu a utorkové dohody začnú pretavovať do konkrétností a reality. "Za najdôležitejšie z dnešného stretnutia však považujem skutočnosť, že sme spoločne našli a pomenovali viacero oblastí, ktoré sú aktuálne v slovenskej energetike, priemysle i spoločnosti," dodal Holjenčík.