Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

O dávku v nezamestnanosti žiadajte v tej krajine, kde ste pracovali

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Podľa európskych pravidiel, ktorými je Sociálna poisťovňa (SP) viazaná, totiž platí princíp, že nárok na dávku si občan uplatňuje v krajine, v ktorej naposledy pracoval a platil si poistné.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Občania, ktorí v posledných mesiacoch a rokoch pracovali v krajinách Európskej únie, by si o dávku v nezamestnanosti mali požiadať v danej krajine ešte pred návratom na Slovensko.

Podľa európskych pravidiel, ktorými je Sociálna poisťovňa (SP) viazaná, totiž platí princíp, že nárok na dávku si občan uplatňuje v krajine, v ktorej naposledy pracoval a platil si poistné. Príslušná inštitúcia danej krajiny potom podľa svojich zákonov posúdi nárok na dávku a v prípade jej priznania si následne môže žiadateľ dávku z danej krajiny EÚ dať vyplácať na Slovensko.

"Len vo veľmi výnimočných prípadoch a pri splnení všetkých európskych podmienok, môže dávku priznať aj iný štát, ako štát posledného zamestnania, teda Sociálna poisťovňa. Tá v takom prípade musí prácne a podrobne zisťovať, či si žiadateľ počas celého obdobia práce v zahraničí doma zachoval tzv. centrum záujmov, teda väzby na domovskú krajinu, v ktorej chce žiadať o dávku v nezamestnanosti a či má predložené všetky potvrdenia o obdobiach poistenia v zahraničí," radí Peter Višváder, hovorca poisťovne.

Ak sa tak nestalo, dávku v nezamestnanosti mu SP nemôže priznať. Aj preto je pre občana, ktorý pracoval v zahraničí, výhodnejšie a rýchlejšie žiadať o dávku v nezamestnanosti ešte pred návratom na Slovensko. V takom prípade sa neskúma tzv. centrum záujmov.