Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

O dotáciu na nájomné bude možné požiadať do konca apríla

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo hospodárstva SR na ulici Mlynské nivy v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rezort počas 3. vlny vybavil takmer 5000 žiadostí v celkovej výške vyše päť miliónov eur.

Bratislava 17. februára (TASR) - Podnikatelia, ktorých prevádzky boli počas 3. vlny pandémie povinne zatvorené, môžu požiadať o dotáciu na nájomné do konca apríla. Na základe vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva budú priebežne aktualizované aj obdobia sťaženého užívania, informovalo vo štvrtok Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Rezort počas 3. vlny vybavil takmer 5000 žiadostí v celkovej výške vyše päť miliónov eur.

Podobne ako v rámci dotácií na nájomné počas prvej vlny, sú aj tentoraz oprávnenými žiadateľmi o dotáciu nájomcovia, ktorí o peniaze žiadajú prostredníctvom prenajímateľa. Dotáciu môže nájomca dostať vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom, najviac však vo výške 50 % nájomného za obdobie sťaženého užívania.

Ak sa prenajímateľ a nájomca dohodnú na nižšej zľave, nájomca bude mať možnosť zaplatiť zostávajúce nájomné v rovnako vysokých mesačných splátkach do 48 mesiacov. Rezort hospodárstva vyplatil podnikateľom počas 1. a 2. vlny na dotáciách na nájomné vyše 140 miliónov eur. Presné podmienky, za ktorých je možné podať žiadosť, sú zverejnené na https://najmy.mhsr.sk.