Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

O dotáciu na nájomné je možné požiadať už len do konca apríla

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dotáciu je možné poskytnúť nájomcovi vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom, najviac však vo výške 50 % nájomného.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Podnikatelia, ktorých prevádzky boli počas tretej vlny pandémie povinne zatvorené, môžu elektronicky požiadať o dotáciu na nájomné už len do konca apríla. Presné podmienky, za ktorých je možné podať žiadosť, sú zverejnené na internetovej stránke ministerstva hospodárstva (MH), upozornil v pondelok rezort. Ministerstvo počas tretej vlny doteraz vyplatilo takmer 11.000 žiadostí v celkovej výške viac ako 12 miliónov eur.

Oprávnenými žiadateľmi o dotáciu sú nájomcovia, ktorí o peniaze žiadajú prostredníctvom prenajímateľa. Dotáciu je možné poskytnúť nájomcovi vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom, najviac však vo výške 50 % nájomného za obdobie sťaženého užívania.

Ak sa prenajímateľ a nájomca dohodnú na nižšej zľave, nájomca bude mať možnosť zaplatiť zostávajúce nájomné v rovnako vysokých mesačných splátkach do 48 mesiacov. Rezort hospodárstva vyplatil podnikateľom počas prvej a druhej vlny podnikateľom na dotáciách na nájomné vyše 140 miliónov eur.