Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

O humenskú textilku Twista majú záujem noví investori

Slovensko - taliansky podnik Twista na úpravu vlákna pre textilný priemysel v Humennom Foto: TASR/Milan Kapusta

Približne 120 zamestnancov spoločnosti Twista, ktorá sídli v humenskom priemyselnom parku Chemes, je od septembra tohto roka doma a poberajú iba 60 % mzdy.

Humenné 16. novembra (TASR) - O humenskú továreň Twista, ktorá má talianskych vlastníkov, sa zaujímajú noví investori. Skupina podnikateľov chce v textilnej továrni opätovne naštartovať výrobu a vrátiť ľuďom prácu. TASR to potvrdil výrobný manažér spomínaného závodu Viliam Bielovský.

"Skupina manažérov so skúsenosťami v sektore už pripravila a odprezentovala požiadavku na prenájom výrobnej vetvy podniku na základe procedúry talianskeho zákona pre získanie zahraničných podnikov. Okrem toho predstavila návrh reštrukturalizácie dlhu so spoločnosťou Chemes a zainteresovanými bankami," poznamenal Bielovský. Ako ďalej uviedol, záujemcovia o spomínanú transakciu sa stretnú v utorok 20. novembra v Bratislave.

"Noví potenciálni akcionári deklarujú konkrétny záujem, potvrdzujúc vôľu reštrukturalizovať podnik, dlh a zachovať zamestnanosť pre 120 ohrozených pracovných miest," doplnil manažér Twisty s tým, že nový podnikateľský zámer ráta so spustením výroby v Humennom na začiatku decembra tohto roka. "Konkrétny termín naštartovania výrobných procesov však bude ovplyvnený časom potrebným na získanie nových objednávok a na dodávky základných materiálov."

Približne 120 zamestnancov spoločnosti Twista, ktorá sídli v humenskom priemyselnom parku Chemes, je od septembra tohto roka doma a poberajú iba 60 % mzdy. Výrobné procesy v továrni, kde sa zaoberali spriadaním textilných vlákien a výrobou nití, sú momentálne úplne pozastavené.

Predseda základnej organizácie Odborového zväzu energetikov a chemikov VSV Humenné Ladislav Vinkler TASR informoval, že prerušenie výroby v humenskej fabrike súvisí pravdepodobne s krízou na európskych trhoch. "Výrobný program nešiel od začiatku tohto roka podľa predstáv zamestnávateľa, ale ani samotných pracovníkov či odborárov. Napokon sme sa s vedením firmy dohodli, že zamestnanci zostanú v mesiacoch september až november doma na 60 % mzdy z dôvodu prekážok v práci zo strany zamestnávateľa," konkretizoval Vinkler.

Ako dodal, väčšinu pracovníkov továrne tvoria ženy. "Situácia je patová, pretože zamestnancom klesol zárobok o 40 %. Keby nemali viacerí rodinných príslušníkov či úspory, tak by prežili len veľmi ťažko, mnohí sú totiž samoživitelia," poznamenal s tým, že po znížení výplat im chodí na účet približne 200 až 260 eur.

Situácia je však v posledných dňoch o to zložitejšia, že pracovníkom doteraz neposlal zamestnávateľ zníženú výplatu za mesiac október. "Výplatný termín bol v pondelok 12. novembra. Peniaze však zatiaľ pracovníci na účet nedostali," ozrejmil Vinkler.

Firma Twista s talianskou majetkovou účasťou sa etablovala na Slovensku v roku 1998. Jej produkcia smerovala v uplynulých rokoch prevažne na trhy Európskej únie.