Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

O odpredaji časti SPP bude mimoriadne diskutovať hospodársky výbor

Foto: TASR/Michal Svítok

Jeho zvolanie iniciovali opoziční poslanci.

Bratislava 12. decembra (TASR) - O dnes vládou SR schválenom odpredaji časti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) bude mimoriadne diskutovať parlamentný hospodársky výbor. Jeho zvolanie na štvrtok (13. 12.) iniciovali opoziční poslanci.

"Chceme požiadať ministra hospodárstva Tomáša Malatinského, aby nám vysvetlil pozadie toho celého procesu, pretože niektoré aspekty celej transakcie vyvolávajú minimálne podozrenie," konštatoval pre médiá Ján Hudacký (KDH).

Upriamil pozornosť najmä na kabinetom schválený predaj 49 % akcií zahraničného akcionára v dcérskych spoločnostiach SPP, pričom štát si má nechať materskú firmu. "Ziskové časti SPP získajú finanční žraloci a to, čo bolo stratové, vláda kupuje späť," konštatoval šéf OĽaNO Igor Matovič. "Táto firma v skutočnosti nemá žiadnu hodnotu," dodal Matovič.

Hudacký podľa vlastných slov nerozumie argumentom vlády, že chce cez SPP regulovať ceny plynu na trhu. Štát má totiž už v súčasnosti dosah na ceny energií, a to cez Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

MALATINSKÝ: Slovensko si transakciou v SPP posilní akcionárske práva

Tomáš Mlatinsky
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Slovensko si schválením právnych dokumentov transakcie súvisiacej so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding (SGH) B.V., ktoré dnes odobril vládny kabinet, posilní akcionárske práva v spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Uviedol to po dnešnom rokovaní vlády SR minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

"Slovensko si zachovalo možnosť aj pri reštrukturalizácii SPP nadobudnúť 100-% akcionársky podiel v materskej spoločnosti, čo znamená, že by mohlo a každoročne by vstupovalo do negociácie zmlúv so spoločnosťou Gazprom (ruský dodávateľ plynu – pozn. TASR). SPP bude taktiež navrhovať Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ceny pre odberateľov plynu," priblížil ďalej minister.

"Celý 100-% podiel v SPP sa zatiaľ odhaduje na 120 miliónov eur, pričom slovenská strana už 51 % má, čiže v prípade nadobudnutia 100-% podielu v SPP by kúpa 49-% podielu znamenala približne 58,8 milióna eur. Priestor na zaplatenie podielu sa vytvára dividendami. Prístupom nového vlastníka je garantovaný na nasledujúce tri roky dividendový podiel vo výške 400 miliónov eur. To znamená, že 300 miliónov eur by určite išlo do štátneho rozpočtu a 100 miliónov eur by bolo na pokrývanie prípadných strát," spresnil Malatinský.

Výsledkom reorganizácie vlastníckej štruktúry SPP, ku ktorej dôjde pri predaji 49-% podielu zahraničných akcionárov českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH), má byť 100-% vlastníctvo SPP štátom, ale bez jeho dcérskych spoločností. "Týmto krokom získava SR bezvýhradnú kontrolu nad cenotvorbou v oblasti dodávok pre zákazníkov a taktiež hodnotu obchodnej značky SPP," vysvetlilo zámer získať 100 % akcií SPP ministerstvo hospodárstva. Dcérske spoločnosti plynární budú vlastnené SPP a EPH v doterajšom pomere 51 % ku 49 %, pričom český spoluvlastník bude mať v dcérskych spoločnostiach manažérsku kontrolu.

Francúzsky GDF Suez International SAS a nemecký E.ON Ruhrgas International GmbH v súčasnosti prostredníctvom SGH vlastnia 49 % akcií SPP. Ešte v júni tohto roka však informovali predsedu vlády o zámere previesť 100 % akcií SGH na českú spoločnosť EPH. Podľa súčasnej akcionárskej zmluvy a stanov plynární je uskutočnenie takejto transakcie a súvisiaceho financovania podmienené udelením súhlasu, resp. nevyužitím predkupného práva zo strany Slovenskej republiky.

EPH víta rozhodnutie vlády SR o predaji podielu v SPP

Energetický a průmyslový holding (EPH) víta dnešné rozhodnutie vlády SR, ktorým vyjadrila súhlas s predajom podielu spoločnosti Slovak Gas Holding (SGH) vo firme Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v prospech holdingu EPH. Informoval riaditeľ komunikácie EPH Martin Maňák.

"Vítame rozhodnutie slovenskej vlády, ktoré umožňuje v nasledujúcich rokoch zavŕšiť 2-ročný proces akvizície SGH zo strany EPH. Znovu vyjadrujeme presvedčenie, že transakcia je v mnohých ohľadoch veľmi prínosná pre Slovenskú republiku a prináša zásadné posilnenie akcionárskych práv štátu," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ EPH Daniel Křetínský.

"Absolútnou prioritou EPH bude rozvíjať partnerstvo so štátom a ukázať, že EPH je ideálnym strategickým partnerom, ktorý pomôže SPP vyrovnať sa s pôsobením niekoľkých nepriaznivých trendov, ktoré budú v nasledujúcich rokoch ovplyvňovať jeho činnosť a hospodárenie," dodal Křetínský.

Podpis transakčnej dokumentácie sa predpokladá o niekoľko dní. Finálne vysporiadanie celej transakcie je reálne v priebehu januára 2013.

EPH v súčasnosti predstavuje viac než 30 podnikov pôsobiacich v oblasti ťažby hnedého a čierneho uhlia, výroby elektriny a tepla, distribúcie a dodávky tepla, obchodu s elektrinou a plynom. EPH je najväčším dodávateľom tepelnej energie v ČR a súčasne 2. najväčším domácim výrobcom elektriny. Podniky skupiny EPH zamestnávajú asi 6000 pracovníkov. Akcionárom EPH je skupina PPF so 44,44 %, J&T s 37,04-% podielom a Daniel Křetínský s 18,52-% podielom.