Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

O. Rehn: ECB musí ešte niekoľkokrát výrazne zvýšiť úrokové sadzby

Olli Rehn, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Európska centrálna banka od júla minulého roka zdvihla úrokové sadzby celkovo o 2,5 percentuálneho bodu a signalizovala stabilné tempo zvyšovania v nasledujúcich mesiacoch.

Frankfurt nad Mohanom 11. januára (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) bude musieť ešte niekoľkokrát výrazne zvýšiť úrokové sadzby, myslí si šéf fínskej centrálnej banky Olli Rehn. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rada guvernérov ECB nemôže na svojich najbližších zasadnutiach poľaviť a musí pokračovať v agresívnom sprísňovaní menovej politiky, aby utlmila rast a ochladila infláciu, ktorá je príliš vysoká, uviedol Rehn.

ECB od júla minulého roka zdvihla úrokové sadzby celkovo o 2,5 percentuálneho bodu a signalizovala "stabilné tempo" zvyšovania v nasledujúcich mesiacoch. Niektorí predstavitelia ECB však začali tvrdiť, že vzhľadom na hroziacu recesiu sme zrejme už blízko k vrcholu úrokových sadzieb.

"Hlavné úrokové sadzby ešte budú musieť ísť výrazne hore," uviedol Rehn, ktorý je členom Rady guvernérov ECB, ktorá rozhoduje o nastavení menovej politiky. "To znamená, že sadzby sa budú výrazne zvyšovať aj na zostávajúcich zasadaniach počas tejto zimy," dodal.