Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

O. Scholz plánuje v roku 2021 nový dlh najmenej za 160 mld. eur

Olaf Scholz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vláda očakáva, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v roku 2020 zníži o 5,5 %, ale v roku 2021 ožije a vzrastie o 4,4 %.

Berlín 22. novembra (TASR) - Nemecký minister financií Olaf Scholz plánuje v roku 2021 nový dlh v hodnote najmenej 160 miliárd eur, aby tak pomohol zmierniť ekonomické dôsledky pandémie nového koronavírusu. Uviedli to v nedeľu tri zdroje oboznámené s touto záležitosťou, ktoré nechceli byť menované.

To je minimálne o 64 miliárd eur viac ako pôvodne plánovaných 96 miliárd eur nového dlhu v budúcom roku.

Nemecký parlament pozastavil dlhovú brzdu, aby vláde umožnil vziať si nový čistý dlh až vo výške 218 miliárd eur na financovanie záchranných a stimulačných opatrení.

Podľa jedného zo zdrojov z vládnej koalície je však nepravdepodobné, že bude potrebná celá táto suma. Scholz však plánuje požiadať zákonodarcov, aby aj v budúcom roku pozastavili limity pre dlh.

Ministerstvo financií v Berlíne sa zatiaľ k tejto správe nevyjadrilo.

Nemecko podniklo bezprecedentné kroky, aby pomohlo veľkým firmám aj malým podnikom prekonať krízu. Uvoľnilo miliardy eur v snahe zabrániť ďalšiemu poklesu ekonomiky.

Vláda očakáva, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v roku 2020 zníži o 5,5 %, ale v roku 2021 ožije a vzrastie o 4,4 %.